Ruski veleposlanik u Londonu, Aleksander Vladimirovič Jakovenko tvrdi da će Moskva prihvatiti rezultate testova nervnog otrova

Ruski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, Aleksander Vladimirovič Jakovenko

Veleposlanik Ruske Fderacije u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske izjavio je da će Moskva prihvatiti rezultate testova koje će provesti međunarodni inspektori za kemijsko oružje na uzorcima nervnog otrova, koji je korišten u trovanju bivšeg rusko – britanskog špijuna u Engleskoj, ali samo ako postupak bude transparentan.

Ruski veleposlanik Aleksander Vladimirovič Jakovenko rekao je na tiskovnoj konferenciji u četvrtak da Ruska Federacija želi znati koji su stručnjaci uključeni u provođenje analiza nervnog otrova kojim su 4. ožujka ove godine napadnuti Sergej Skripal i njegova kći Julija u gradu Salisburyju.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

On je otrovan sa svojom kćerkom Julijom 4. ožujka u Salisburyju u Engleskoj nervnim otrovom Novičok koji je, po britanskim vlastima, sovjetske proizvodnje.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) istražuje taj slučaj. Hitno sazvana sjednica izvršnog vijeća OPCW-a održana je dan pošto je britanski vojni laboratorij priznao kako nema dokaza da tvar upotrijebljena protiv bivšeg rusko-brianskog špijuna u Engleskoj potječe iz Rusije.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine. U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni

U vrijeme tiskovne konferencije ruskog veleposlanika Aleksandera Vladimiroviča Jakovenka, Julij Skripal rekla je u izjavi koju je u njezino ime objavila britanska policija da se probudila prije tjedan dana i da je svaki dan sve jača, prenijela je britanska novinska agencija Reuters.

Ruski veleposlanik Aleksander Vladimirovič Jakovenko je kazao novinarima da je sretan što se ona oporavlja.

“Stvarno sam sretan i nadam se da će se Sergej Skripal također oporaviti. Uvjeren sam da će se Julija jednoga dana vratiti u Moskvu”, izjavio je za medije ruski veleposlanik u Londonu, Aleksander Vladimirovič Jakovenko.

“Stvarno sam sretan i nadam se da će se Sergej Skripal također oporaviti. Uvjeren sam da će se Julija jednoga dana vratiti u Moskvu”, izjavio je za medije ruski veleposlanik u Londonu, Aleksander Vladimirovič Jakovenko.

Podsjetimo, premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine. U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Međusobni izgon diplomata Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ruske Federacije u kojem britanski saveznici: sve članice NATO-a, SAD i EU jednodušno podupiru odlučnu britansku premijerku Theresu Mary May i britansku Vladu u cjelini, dodatno su  zaoštrili gotovo hladnoratovsko ozračje koje vlada između gotovo cijelog Zapada i Ruske Federacije u zadnjem mandatu predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari