Rusija kritizirala Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o slučaju Skripal. Britanska veleposlanica Karen Pierce žestoko uzvratila

Karen Pierce i Vasilij Nebenzja
Ruska Federacija je oštro kritizirala Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske te Sjedinjene Američke Države na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) jučer, zanijekavši ponovo odgovornost za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna na britanskom teritoriju.
“Posrijedi je neka vrsta teatra apsurda. Zar niste mogli izmisliti neku bolju lažnu priču?”, kazao je na sastanku Vijeća ruski veleposlanik pri UN-u, Vasilij Nebenzja. “Rekli smo našim britanskim kolegama: ‘Igrate se vatrom i bit će vam žao'”, dodao je ruski dužnosnik.

“Ne prihvaćam lekcije o moralu ni o našim obvezama od zemlje koja je u jučerašnjoj raspravi u ovom Vijeću uložila velike napore kako bi blokirala pravu istragu o upotrebi kemijskog oružja u Siriji”, žestoko je uzvratila britanska veleposlanica pri  Vijeću sigurnosti UN-a, Karen Pierce.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija pronađeni su 4. ožujka u kritičnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju. London je odgovornost za trovanje pripisao Ruskoj Federaciji, a Kremlj žestoko opovrgava takve optužbe. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske tvrdi da su Skripal i njegova kći otrovani nervnim otrovom koji je razvio Sovjetski Savez.
Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

“Protiv Rusije se vodi propagandni rat”, grmio je Nebenzja, tvrdeći da je cilj “diskreditacija pa i delegitimatizacija Rusije”. “Sve se to bazira na metodama dr. Goebbelsa”, dodao je ruski veleposlanik pri UN-u.

Sukog je poaknuo val protjerivanja diplomata, raspirivši napetosti u odnosima Ruske Federacije i zapadnih Vlada.
“Protiv Rusije se vodi propagandni rat”, grmio je Vasilij Nebenzja, tvrdeći da je cilj “diskreditacija pa i delegitimatizacija Rusije”. “Sve se to bazira na metodama dr. Goebbelsa”, dodao je ruski veleposlanik pri UN-u, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

Veleposlanica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske pri UN-u  Karen Pierce odgovorila je pak da je London prenio Juliji Skripal ruski zahtjev da im se osigura konzularni pristup i da je britanska Vlada postupila u skladu s međunarodnim konvencijama.
“Ne prihvaćam lekcije o moralu ni o našim obvezama od zemlje koja je u jučerašnjoj raspravi u ovom Vijeću uložila velike napore kako bi blokirala pravu istragu o upotrebi kemijskog oružja u Siriji”, žestoko je uzvratila britanska veleposlanica pri Vijeću sigurnosti UN-a Karen Pierce, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Posrijedi je još jedan pokušaj Rusije da upotrijebi Vijeće sigurnosti za svoj politički probitak”, ustvrdila je pak američka diplomatkinja pri Vijeu siggurnosti UN-a, Kelley Currie.

“Posrijedi je još jedan pokušaj Rusije da upotrijebi Vijeće sigurnosti za svoj politički probitak”, ustvrdila je pak američka diplomatkinja pri Vijeću sigurnosti UN-a, Kelley Currie.
“Takva taktika nije primjerena ovom tijelu”, kazala je veleposlanica Kelley Currie, aludirajući na rusko spominjanje Goebbelsa.
Ruska Federacija je u srijedu zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Istog je dana sazvala i sastanak međunarodne Organizacije za zabranu kemijskog ružja (OPCW), ali je njezin zahtjev za sudjelovanjem u istrazi o incidentu u Salisbuyju odbijen. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)
Facebook Komentari