Pentagon objavio kako se vojna zadaća u Siriji nije promijenila te da od brzog povlačenja zasad nema ništa

Američki Pentagon je priopćio da je vojna vježba s južnom, Republikom Korejom, koja je počela u ponedjeljak i trebala bi trajati do 25. svibnja, rutinska i ima isključivo obrambeni karakter.

Američka vojna zadaća u Sirijskoj Arapskoj Republici “nije se promijenila” i postrojbe zasad ostaju ondje, objavio je Pentagon jučer, nekoliko dana pošto je predsjednik Donald John Trump rekao da želi povući oko 2.000 američkih vojnika raspoređenih u toj zemlji.

“Naša zadaća u Siriji bila je pobijediti skupinu Islamsku državu”, rekla je glasnogovornica Pentagona Dana W. White. “Ta se zadaća nije promijenila”, dodala je.

Američki general-pukovnik Kenneth F. McKenzie, drugi glasnogovornik Pentagona, ustvrdio je jučer da se vojna strategija u Sirijskoj Arapskoj Republici nije mijenjala. “Uvijek smo smatrali da ćemo, kada ostvarimo cilj protiv skupine IS-a, prilagoditi razinu naše prisutnosti na mjestu događaja, dakle u tom smislu se doista ništa nije promijenilo”, rekao je.

Američki predsjednik Donald John Trump je u utorak stvorio zbrku rekavši da želi otići iz Sirijske Arapske Republike, proturječeći tako svojim generalima i najbližim savjetnicima koji strahuju da bi prenagli odlazak mogao osigurati diplomatsku i vojnu pobjedu Ruskoj Federaciji i Islamskoj Republici Iran, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Bijela kuća je u srijedu objavila da se vojna misija radi iskorjenjivanja skupine takozvane Islamske države (IS) u Sirijskoj Arapskoj Republici privodi kraju, ne rekavši ipak ništa o eventualnom vremenskom planu povlačenja američkih snaga.

Američki general-pukovnik Kenneth F. McKenzie, drugi glasnogovornik Pentagona, ustvrdio je jučer da se vojna strategija u Sirijskoj Arapskoj Republici nije mijenjala, prenosi francuska novinska agencija AFP.

“Uvijek smo smatrali da ćemo, kada ostvarimo cilj protiv skupine IS-a, prilagoditi razinu naše prisutnosti na mjestu događaja, dakle u tom smislu se doista ništa nije promijenilo”, rekao je.

“Naša zadaća u Siriji bila je pobijediti skupinu Islamsku državu”, rekla je glasnogovornica Pentagona Dana W. White. “Ta se zadaća nije promijenila”, dodala je.

Sjedinjene Američke Države od 2014. godine aktivno vode međunarodnu koaliciju protiv IS-a u Siriji i u Iraku, ali već nekoliko tjedana ne bilježe napredak pošto su se kurdski borci prestali boriti s džihadistima i napadaju turske snage u Afrinu.

Vijest sa nedavnog susreta u Ankari trojice predsjednika, ruskog Vladimira Vladimiroviča Putina, turskog Recepa Tayyipa Erdoğana i iranskog Hassana Rouhanija, koji su uskladili zajedničke ciljeve i želje, potvrdila je da je njihov najveći problem nazočnost američkih postrojbi u Siriji, kojeg su nazvali “opasno američko prisustvo”. Upravo spomenuti čelnici usuglasili su se kako najveća opasnost za Sirijsku Arapsku Republiku dolazi upravo od američkog establishmenta koji, kako kažu, želi pomoći Kurdima da uspostave svoju neovisnu državu.

Po svemu sudeći, od američkog brzog povlačenja iz Sirije zasad nema ništa. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari