NR Kina obećala borbu protiv američkih carina “po bilo koju cijenu”, a Donald Trump uzvraća uvođenjem dodatnih 100 milijardi $ carina na kineske proizvode

Ad

Narodna Republika Kina je obećala da će se boriti protiv “jednostranog američkog protekcionizma po bilo koju cijenu” nakon što je američki predsjednik Donald John Trump danas naredio dužnosnicima da razmotre nametanje dodatnih 100 milijardi dolara carine na kineske proizvode.

“Kina ima jasno stajalište o kinesko-američkoj trgovini. Trgovinski rat ne želimo, no takva se rata ne bojimo te ćemo se da će se boriti protiv “jednostranog američkog protekcionizma po bilo koju cijenu”, rekao je Gao Feng, glasnogovornik Ministarstva trgovine NR Kine za kinesku novinsku agenciju Xinhua.

Ministarstvo je također obećalo poduzeti “opsežne protumjere”, prenosi Xinhua, no ne navodi detalje.

Američki predsjednik Donald John Trump je kazao da bi njegova predložena mjera mogla prouzročiti neznatnu štetu, ali da će se SAD-u dugoročno isplatiti. “Ne tvrdim da nećemo osjetiti štetu (…) ali možemo to podnijeti i u konačnici ćemo izaći snažniji”, kazao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

Komentari odražavaju ljutitu retoriku u državi i glasilima koje podupire Komunistička partija zadnjih nekoliko tjedana tijekom kojih se pogoršala napeta situacija o mogućem trgovinskom ratu.

Američki predsjednik Donald John Trump je u izjavi u četvrtak rekao da je naredio mjeru “u svjetlu kineske nepoštene osvete” na američke carine od 25 posto na kineske proizvode vrijedne 50 milijardi dolara koje je najavio ranije ovog tjedna te je time američki predsjednik zaoštrio ton i naredio američkim dužnosnicima da utvrde koje bi se dodatne carine mogle uvesti. Ta metoda “milo za drago” mogla bi uroditi sukobom s vrlo štetnim posljedicama za najveće svjetske ekonomije, prenosi britnska novinska agencija Reuters.

“Umjesto da prekine sa svojim neprimjerenim ponašanjem, NR Kina je izabrala da našteti našim farmerima i tvornicama”, rekao je Donald John Trump. Dao sam naputak USTR-u (američkom trgovinsko predstavniku) da razmotri hoće li dodatne carine u vrijednosti 100 milijardi dolara biti u skladu s člankom 301 te, ako hoće, da odabere proizvode kojima bi se nametnule takve carine”.

Također je rekao kako je naredio ministarstvu poljoprivrede da “provede plan kako bi zaštitilo naše farmere i poljoprivredne interese”.

“Rezultat ovakvog ponašanja je pucanje u vlastito stopalo. Ako SAD objavi uvođenje dodatnih 100 milijardi dolara carine, NR Kina je već potpuno spremna i neće oklijevati izvršiti snažan protuudar”, kazao je kineski ministar trgovine Gao Feng .

Trumpove carine kritizirali su američki poslovni ljudi, ali i članovi njegove Republikanske stranke.

Glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine Gao Feng je američki potez nazvao “vrlo pogrešnim” i neopravdanim, ocijenivši da je na djelu borba između unilateralizma i multilateralizma. Također je dodao da u sadašnjim okolnostima pregovori nisu izgledni.

“Rezultat ovakvog ponašanja je pucanje u vlastito stopalo. Ako SAD objavi uvođenje dodatnih 100 milijardi dolara carine, NR Kina je već potpuno spremna i neće oklijevati izvršiti snažan protuudar”, kazao je kineski ministar trgovine Gao Feng .

NR Kina je prije dva dana objavila popis 106 američkih proizvoda, od soje do whiskeya te smrznute govedine i zrakoplova, koje će se cariniti i tako brzo odgovorila na predložene američke carine za oko 1300 kineskih industrijskih, tehnoloških, transportnih i medicinskih proizvoda. Službeni Washington je priopćio da je istraga utvrdila da je politika kineske vlade usmjerena na transfer američkog intelektualnog vlasništva kineskim tvrtkama kako bi preuzele vodstvo u ključnim visoko tehnološkim industrijama budućnosti.

I dok Peking optužuje SAD za agresiju, tvrdeći da potiče globalni protekcionizam, kineski trgovinski partneri se godinama žale da NR Kina zloupotrebljava pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i promiče nepoštene prakse kojima stranim tvrtkama zatvara vrata u neke sektore. Narodna Republika Kina stalno obećaje da će otvoriti sektore stranoj konkurenciji, uključujući i financijski sektor. Iako NR Kina želi ostaviti dojam da je sklona multilateralizmu, u trgovinskoj prepirci s Amerikncima je bez oklijevanja pribjegla retorici i potezima Washingtona.

Ukoliko dođe do trgovinskog rata, najpogođeniji bi bio američki tehnološki sektor, posebice proizvodnja čipova i poluvodiča. Sveopći trgovinski rat bi, upozoravaju analitičari iz Oxford Economicsa, usporio rast BDP-a obje zemlje, a odrazio bi se i na globalni gospodarski rast.

I dok Peking optužuje SAD za agresiju, tvrdeći da potiče globalni protekcionizam, kineski trgovinski partneri se godinama žale da NR Kina zloupotrebljava pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i promiče nepoštene prakse kojima stranim tvrtkama zatvara vrata u neke sektore.

Narodna Republika Kina stalno obećaje da će otvoriti sektore stranoj konkurenciji, uključujući i financijski sektor. Iako NR Kina želi ostaviti dojam da je sklona multilateralizmu, u trgovinskoj prepirci s Amerikncima je bez oklijevanja pribjegla retorici i potezima Washingtona.

Američki predsjednik Donald John Trump je kazao da bi njegova predložena mjera mogla prouzročiti neznatnu štetu, ali da će se SAD-u dugoročno isplatiti. “Ne tvrdim da nećemo osjetiti štetu (…) ali možemo to podnijeti i u konačnici ćemo izaći snažniji”, kazao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. (Theo Ljubić, Xinhua, Reuters)

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Komentari