Nova točka žestokih prijepora, Obiteljski zakon, evo reakcija iz oporbe

Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada Republike Hrvatske u četvrtak, Vlada je usvojila odgovor na zahtjev Ustavnog suda Republike Hrvatske za dostavu obavijesti u vezi s pokretanjem postupka donošenja novog Obiteljskog zakona.

Prema pisanju Jutarnjeg lista novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona ovih je dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a. Nova verzija ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji zbog koje je premijer prošli prijedlog hitno povukao iz procedure.

Ali, kako donosi Jutarnji, novi Obiteljski zakon propisuje kako izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki. Najveća razlika – sada je , osim na posvajanju djece i ta da – prema nacrtu prijedloga novog zakona – izvanbračna zajednica više ne stvara osobne i imovinske učinke kao što to čini bračna zajednica.
Kada su u pitanju prava roditelja i obrazovanje djece u čl. 108. ubačen je stavak koji glasi “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

Promjene kod razvoda roditelja malodobne djece

Nadalje, roditelji maloljetne djece razvod će ponovno pokretati na sudu, što podrazumijeva ponovno angažiranje odvjetnika te najmanje jedno ročište više po razvodu. Praksa je pokazala, piše Jutarnji, da je pokretanje razvoda pri centru za socijalnu skrb udvostručio broj sporazumnih dogovora o skrbi o djeci.
Tijekom konfliktnog razvoda u kojem će svakiroditelj angažirato svog odvjetnika, dijete će, kao i dosad, dobiti svog ‘odvjetnika’, odnosno posebnog skrbnika iz Centra za posebno skrbništvo. No on neće biti besplatan nego će ga plaćati roditelji sukladno odvjetničkoj tarifi.

Oštre reakcije oporbe

Na nacrt Zakona reagirao je SDP-ov Arsen Bauk: ‘Nacrt Obiteljskog zakona dostavljen je koalicijskim parterima HDZ-a. Ili će ga oni ispraviti, ili će zajedno s njima sjediti i odbijati tisuće amandmana koje ćemo im priuštiti. Naša je dužnost da svim demokratskim sredstvima spriječimo ovo nasilje nad obitelji’, napisao je na Facebooku.

Reagirao je i SDP-ov Bojan Glavašević.

‘Ako ovakav zakon, koji jasno smanjuje dosegnutu razinu prava LGBT osoba u Hrvatskoj, bude izglasan u Saboru, SDP će sigurno tražiti ocjenu ustavnosti. Gospodin premijer neka izvoli odlučiti želi li graditi suvremenu ili paleolitsku Hrvatsku’, napisao je na Twitteru.

Facebook Komentari