Meksički predsjednik pružio otpor Donaldu Trumpu oko situacije na granici, no američka ministrica domovinske sigurnosti mu je uzvratila: “Postoji stvarna prijetnja! Vrijeme je za djelovanje.”

Donald John Trump i ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Michele Nielsen

Predsjednik Sjedinjenih Država Meksika, Enrique Peña Nieto pružio je otpor američkom predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu u četvrtak i pozvao Meksikance na nacionalni ponos u napetoj situaciji zbog granice između dviju zemalja.

Odgovarajući na planove američkog predsjednika o slanju tisuća pripadnika američke Nacionalne garde na granicu, Enrique Peña Nieto pozvao je Donalda Johna Trumpa da svoje nezadovoljstvo problemima domaće politike usmjeri na američki Kongres a ne na Meksiko.

“Ako Vaše nedavne izjave proizlaze iz nezadovoljstva zbog pitanja domaće politike (…) obratite se njima, ne Meksikancima. Nećemo dopustiti da negativna retorika određuje naše postupke”, poručio je meksički predsjednik Enrique Peña Nieto

“Ako Vaše nedavne izjave proizlaze iz nezadovoljstva zbog pitanja domaće politike (…) obratite se njima, ne Meksikancima. Nećemo dopustiti da negativna retorika određuje naše postupke”, poručio je meksički predsjednik Enrique Peña Nieto putem Twittera.

Donald John Trump je tijekom predsjedničke kampanje obećao izgraditi granični zid i tvrdi da njegovu izgradnju mora platiti Meksiko.

Donald John Trump jučer je rekao da želi poslati između 2000 i 4000 pripadnika Nacionalne garde na granicu s Meksikom

Kongres je dosad za izgradnju zida odredio samo ograničena sredstva. Procjenjuje se da bi izgradnja zida stajala dvadeset i pet milijardi američkih dolara.

Donald John Trump jučer je rekao da želi poslati između 2000 i 4000 pripadnika Nacionalne garde na granicu s Meksikom, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

“Postoji stvarna prijetnja”, rekla je Kirstjen Michele Nielsen u objašnjenju te odluke i istaknula “neprihvatljive razine trgovine droge, opasne bande i ilegalnu imigraciju na našoj južnoj granici”. “Vrijeme je za djelovanje”, dodala je.

Predsjednik Donald John Trump je naredio “raspoređivanje Nacionalne garde na jugozapadnoj granici kako bi pomogla graničarskim službama”, rekla je ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Michele Nielsen.

“Postoji stvarna prijetnja”, rekla je Kirstjen Michele Nielsen u objašnjenju te odluke i istaknula “neprihvatljive razine trgovine droge, opasne bande i ilegalnu imigraciju na našoj južnoj granici”. “Vrijeme je za djelovanje”, dodala je.

Meksički predsjednik Enrique Peña Nieto rekao je da planirano slanje Nacionalne garde na granicu narušava dobro susjedstvo između dviju zemalja. “To je intenzivan i dinamičan odnos, koji prirodno također predstavlja izazove, no ti izazovi nikada ne smiju biti opravdanje za prijeteće ponašanje niti za nepoštivanje između naših zemalja”, napisao je meksički predsjednik na Twitteru. (Theo Ljubić, DPA)

Share This Article