Izraelske obrambene snage usmrtile 5 i ranile 400 palestinskih prosvjednika. Hamas se koristi “nasilnim prosvjedima kako bi se zamaskirao teror”

Izraelske obrambene snage (IDF), znane i po nazivu Tzahal usmrtile su pet i ranile najmanje četiri stotine palestinskih prosvjednika danas na granici Pojasa Gaze i Države Izrael gdje su se tisuće ljudi okupile na obnovljenim prosvjedima, izjavili su palestinski liječnici.
Dvadeset Palestinaca je poginulo od početka prosvjeda nedaleko od dobro čuvane granične ograde u Gazi 30. ožujka ove godine.
Najmanje pet od 400 danas ranjenih nalazi se u kritičnom stanju, priopćilo je ministarstvo zdravstva u Gazi.

Izraelske obrambene snage (IDF) optužile su islamistički pokret Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah (Islamski pokret otpora) tj. Hamas, koji je na vlasti u Gazi, da se koristi “nasilnim prosvjedima kako bi se zamaskirao teror”, kazavši da su prosvjednici napali pripadnike Izraelskih obrambenih snaga (IDF) zapaljivim bombama i kamenjem. Izraelci Hamas smatraju istim kao i tzv. Islamsku državu

Na prosvjedima, za koje su najavili da će trajati šest tjedana, Palestinci traže “pravo na povratak” pošto su stotine tisuća njih, kako kažu, protjerani sa svoje zemlje ili su pobjegle pred ratom koji je buknuo nakon uspostave Države Izrael 1948. godine. Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Država Izrael s razlogom ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Pojasa Gaze, prenosi britanska novinska agencija Reuters.
Danas su se tisuće Palestinaca ponovo okupile ispred sigurnosne ograde koja izraelski teritorij dijeli od palestinske enklave u kojoj je na vlasti islamistički pokret Hamas, zakleti neprijatelj židovske države. Sukobi su izbili na više mjesta duž ograde. Prosvjednici su palili automobilske gume i kamenjem gađali izraelske vojnike, izvijestili su novinari AFP-a s mjesta događaja. Vojnici su uzvratili suzavcem i pravim metcima.
Prosvjedi održani u petak bili su ipak manji nego prošlotjedni, javljaju novinari AFP-a s terena. Očaj stanovnika Pojasa Gaze koji su izmučeni ratovima, blokadom, siromaštvom i oskudicom, povećava napetost i nezprijateljstvo.
Izraelske obrambene snage (IDF) optužile su islamistički pokret Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah (Islamski pokret otpora) tj. Hamas, koji je na vlasti u Gazi, da se koristi “nasilnim prosvjedima kako bi se zamaskirao teror”, kazavši da su prosvjednici napali  pripadnike Izraelskih obrambenih snaga (IDF) zapaljivim bombama i kamenjem.  Izraelci Hamas smatraju istim kao i tzv. Islamsku državu.

Dvadeset Palestinaca je poginulo od početka prosvjeda nedaleko od dobro čuvane granične ograde u Gazi 30. ožujka ove godine.
Pet od četrdeset danas ranjenih nalazi se u kritičnom stanju, priopćilo je ministarstvo zdravstva u Gazi.

Arapsko-izraelski rat 1948. godine znan i kao Izraelski rat za neovisnost, u kojem se Država Izrael obranila od agresorskih armija Egipta, Sirije, Transjordanije, Libanona, Iraka, Saudijske Arabije i Palestine te neregularnih paravojnih formacija, također agresorskih jedinica Džihadističke armije i Arapske vojske oslobođenja i stranih dragovoljaca iz Muslimanskog bratstva, Jemena, Pakistana i Sudana koje su svi zajedno napali Državu Izrael, nakon izraelske apsolutne pobjede izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska. Mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca zamrznuti su od 2014. godine.
Očekuje se da će prosvjed kulminirati 15. svibnja ove godine kad Palestinci obilježavaju takozvanu “Nakbu” (“Katastrofu”), odnosno dan kad je stvorena Država Izrael 1948. godine nakon izraelske pobjede u Arapsko-izraelskom ratu. (Theo Ljubić, AFP Reuters)
Facebook Komentari