Odbijen ruski prijedlog o zajedničkoj istrazi slučaja Skripal, kojeg su Britanci nazvali “nastranim”

Ruski prijedlog nove zajedničke istrage trovanja bivšeg dvostrukog rusko-britanskog agenta u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Brianije i Sjeverne Irske odbijen je s petnaest glasova prema šest na sjednici Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), rekao je diplomatski izvor britanskoj novinskoj agenciji Reuters.

Ruska Federacija je predložila zajedničku istragu s obzirom da je Ujedinjeno Krljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske nije pozvalo sudjelovati u istrazi koju provodi OPCW, a čiji bi rezultati trebali biti poznati idućeg tjedna.

OrganizacijA za zabranu kemijskog oružja (OPCW)

Briansko izaslanstvo nazvalo je “nastranim” ruski prijedlog o zajedničkoj istrazi o trovanju bivšeg rusko – brianskog špijuna u Engleskoj, a Europska unija istaknula je da Ruska Federacija mora surađivati s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u vezi s tim slučajem, na izvanrednoj sjednici te organizacije koju je zatražila Rusija, javljaju svjetske agencije.
“Ruski prijedlog o zajedničkoj istrazi Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije o izgredu u Salisburyju nastran je”, objavilo je britansko izaslanstvo na Twitteru, dodajući da je riječ o “taktici diverzije, pa i dezinformiranja kako bi se izbjegla pitanja na koja ruske vlasti moraju odgovoriti”, prenosi francuska novinska agencija AFP.
I Europska unija odbacila je ruski prijedlog zajedničke istrage i ocijenila malo vjerojatnim da će ga poduprijeti dvije trećine članica od ukupno 41 zemlje OPCW-a.

“Ruski prijedlog o zajedničkoj istrazi Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije o izgredu u Salisburyju nastran je”, objavilo je britansko izaslanstvo na Twitteru, dodajući da je riječ o “taktici diverzije, pa i dezinformiranja kako bi se izbjegla pitanja na koja ruske vlasti moraju odgovoriti”

Ruski prijedlog su podržali NR Kina, Republika Azerbajdžan, Republika Sudan,  Alžirska Narodna Demokratska Republika i Islamska Republika Iran, rekao je diplomatski izvor, a sedamnaest članica je ostalo suzdržano. Ruska Federacija je uoči sjednice tvrdila da iza nje stoji 14 zemalja.

Predstavnici 41 zemlje članice izvršnog vijeća OPCW-a počeli su u srijedu u Den Haagu izvanrednu sjednicu u jeku jedne od najgorih kriza između Rusije i Zapada nakon Hladnog rata.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

On je otrovan sa svojom kćerkom Julijom 4. ožujka u Salisburyju u Engleskoj nervnim otrovom Novičok koji je, po britanskim vlastima, sovjetske proizvodnje. Hitno sazvana sjednica izvršnog vijeća OPCW-a održana je dan pošto je britanski vojni laboratorij priznao kako nema dokaza da tvar upotrijebljena protiv bivšeg rusko-brianskog špijuna u Engleskoj potječe iz Rusije.

 

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

Službeni London smatra da je odgovornost Moskve “jedino moguće objašnjenje”, iako Moskva to niječe.

OPCW, koji nadzire primjenu Konvenciju o zabrani kemijskog oružja iz 1997. godine, uzeo je uzorke iz Salisburyja gdje je izveden napad te očekuje da će rezultate istrage koja će se provesti u dva laboratorija objaviti idući tjedan.

Ruski predstavnik pri OPCW-u rekao je da Moskva neće priznati rezultate istrage OPCW ne bude li i ona sudjelovala u ispitivanju uzoraka iz Salisburyja.

Članovi hitnih službi Ujedinjenog Kraljevstva u specijalnim zelenim ABK odijelima rade na terenu iznad klupa gdje su muškarac i žena Boris i Julija Skripal, op.a.) pronađeni 4. ožujka ove godine u kritičnom stanju u trgovačkom centru The Maltings u Salisburyu

Ruski zahtjev da provede usporednu istragu Zapad odbacuje kao pokušaj Moskve da omalovaži istragu tehničkih stručnjaka OPCW-a.

“Rusija mora odgovoriti na legitimna pitanja britanske vlade, početi surađivati s OPCW-om i osigurati mu sve potrebne informacije”, navodi se u izjavi Europske unije pročitanoj na sjednici te organizacije, prenosi britanska novinska agencija Reuters.
Predstavnici čettrdeset i jedne zemlje članice izvršnog vijeća OPCW-a počeli su izvanrednu sjednicu jučer u 10.00 sati po srednjoeuropskom vremenu u jeku jedne od najgorih kriza između Ruske Federacije i Zapada nakon Hladnog rata. (Theo Ljubić, AFP, Reuters)
Facebook Komentari