OTVORENO Tko je kriv za za onečišćenje vode u Slavonskom Brodu, Duspara: Filteri nemaju sveze s ovim incidentom

U Otvorenom urednika i voditelja Damira Smrtića gostovali su Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, dr. sc. Magdalena Ujević Bošnjak, voditeljica Odjela za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu, HZJZ, Branko Radošević, direktor tvrtke Crodux energetika, Slavica Lemaić, nezavisna gradska vijećnica u Slavonskom Brodu i dopredsjednica EKO-Integral, prof. emer. Darko Mayer, hidrogeolog.

Filteri nemaju sveze s ovim incidentom, ustanovio je Duspara. Ugljikovodici su ušli u sustav slavonskobrodskog vodovoda. Imamo dokaze da se incident dogodio od strane Croduxa 28. ožujka. Je li se dogodio samo na tom ili na nekom drugom mjestu ne znamo jer je produktovod dugačak 5 km, star preko 60 godina, nije u upotrebi 28 godina. Danas kada je iskopana cijev, za 2 sata iscurilo je 3 kubika nekakve tekućine koja se, rekao je, osjetila na naftu, benzin. Kad već ministar tako hrabro govori o neodržavanju sustava, rekao bih da imamo papire o ispravnosti vode, a tvornica je 2010. bila u vlasništvu Hrvatskih voda, koje su trebale promijeniti filter i dati je gradu. Nema tvornice na svijetu koja bi bila rentabilna da se u njoj razgrađuju ugljikovodici. Treba zaštititi građane koji su direktno ugroženi, naglasio je. Sve velike investicije idu preko Hrvatskih voda, njih treba pitati zašto zanemaruju pojedine sredine.

Đuroković je rekao da je crpilište Jelas završeno 2001. i predano brodskom vodovodu. Filteri su 2010. trebali biti zamijenjeni, radili su 7-8 godina duže nego što je to trebalo. Duspara je na to ponovio da je Jelas 2010. poklonjena vodovodu Slavonski Brod i naglasio da su crpilište Sikirevci Hrvatske vode poklonile Vinkovcima, mimo svih zakona. To pročitajte u vašim ugovorima koje ste potpisali, rekao je. Ta je tvornica bila izgrađena prvenstveno da riješi pitanje mangana, željeza koje su u velikim koncentracijama u vodi, i amonijaka, a ne da bi razgrađivala naftu.

Hrvatske vode su u zadnjih 20 godina uložile 540 milijuna kuna u razvoj vodoopskrbe na području Brodsko-posavske županije, Slavonskog Broda. 100 milijuna kuna uloženo je u magistralni cjevovod od Broda do Sikirevaca koji će omogućiti priključenje. Od toga su 90% troškova snosile Hrvatske vode, kazao je Đuroković.

Radošević je zamjerio da i Otvoreno implicira povezanost incidenta u Slavonskom Brodu s poslom Croduxa. Poručio je da incident nema nikakve veze s Croduxom. Kazao je da je Crodux u postupku utvrđivanja stanja produktovoda ispitivali propusnost cjevovoda i prilikom probe uočena su propuštanja i istjecanja na lokaciji Slobodnica. Ispitivanja su prekinuta te je alarmiran cijeli sustav kako bi se ta tekućina zbrinula te da se isperu kanali i stabilizira se sustav te se dogovori o sanaciji. Danas smo preostale količine benzina izuzeli. Cijev nije puknula nego je propustila na mjestu rupe stare možda 20 godina. Sada svu količinu koja je u produktovodu pokušavamo i nadam se da ćemo je u potpunosti izvući van i zbrinuti je. Količine koje su iscurile su na razini 150-200 litara, rekao je među ostalim.

Prvi uzorci uzrokovani su u petak popodne, kazala je Ujević Bošnjak. Rekla je da tada bila prva dojava o incidentu. Zadnji nalazi pokazuju da je situacija sve bolja, da razina ugljikovodika opada. Današnji rezultati bit će poznati sutra, najavila je.

Mayer je rekao da nije moguće da nafta prodre na dubinu od 70 metara gdje se nalazi voda, jer je nafta lakša od vode, a i hidrofobne su tekućine – voda ih odbija. Benzin je iscurio u vrlo vlažno tlo i pojavio se na površinu terena. U početku je to curenje bilo ograničeno jer je cjevovod zatrpan u glinenoj zemlji i to je polagano curilo, a kada se otkopalo vidjelo se da curi. Cijela ta lokacija je oko 2,5 km od prvog zdenca na crpilištu Jelas. Crpilišta se štite, rade se zaštitne zone. Ovaj se incident dogodio izvan druge zone sanitarne zaštite – vodi je da dođe do zdenca na crpilištu potrebno 50 dana, za 48 sati to je nemoguće.

Situacija je politizirana, rekla je Lemaić, naglasivši da ne želi donositi zaključke o nečijoj odgovornosti prije nego što je provedena istraga. Apelirala je na Vladu da oosigura sredstva i DORH-u i policiji kako bi se utvrdili stvarni uzroci ove ekološke katastrofe. Građani Slavonskog Broda su ogorčeni i bijesni, no grad primarno koči zagađeni zrak iz rafinerije iz Bosanskog Broda. To je nešto što se ne rješava, kazala je. Rekla je da je vlastitim istraživanjem došla do informacija da je Slavonskom Brodu svakako prijetila nestašica vode. Vodovod je od srpnja 2017. otkupljivao vodu od Davora – 179.000 m3 vode. Brdski dijelovi Slavonskog Broda imali su i prošle godine problema s opskrbom vode. Znači, vodocrpilištu Jelasu padao je kapacitet. Stručnjaci su, kaže, još 2010. upozorili gradonačelnika da se filteri trebaju promijeniti. Zanima je i jesu li iz Plinacra upozorili Crodux da bi u produktovodu mogla biti veća kolilčina naftnih derivata.

Duspara je rekao da je malo iznenađen izlaganjem gradske vijećnice. Ne zna tko je to rekao da treba mijenjati filtere. Sva pitanja treba uputiti Hrvatskim vodama, rekao je. I dalje se pita zašto se ne dobivaju podaci analize.

Ćorić žestoko udario Dusparu: Grad Slavonski Brod je odgovoran za ulazak ugljikovodika u sustav vodovoda, evo zašto

Facebook Komentari