Iz starog cjevovoda u Slavonskom Brodu izvučene 4 cisterne benzina, stigli rezultati nove analize vode

Cisterne i spremnici s vodom za građane Slavonskog Broda su i dalje izvor opskrbe pitkom vodom.

Poslijepodne je ponovno održan krizni stožer, a potvrđeno je i kako bolnica u Slavonskom Brodu nije primila pacijente koji su se javili s tegobama uzrokovanim zagađenom vodom.

Gradonačelnik Mirko Duspara ranije je na konferenciji za novinare odgovorio na prozivku ministra Tomislava Ćorića da se slučaj mogao spriječiti da je grad održavao sustav. ”Svaljivati odgovornost s jednih na druge, to ne ide. Ja bih rekao da je ministar pokušao ubiti glasnika i riješiti na taj način problem, ali nije u tome uspio”, kazao je Duspara.

Ministra će kazneno prijaviti direktor gradskog vodovoda Stjepan Aščić. ”Danas ću vjerojatno podnijeti kaznene prijave za netočno informiranje i klevetu”, kazao je.

Tvrtka koju od početka krize krive za zagađenje vode nastavlja s izvlačenjem preostalih količina benzina iz produktovoda. Sve što je prvi dan iscurilo, ponavljaju, zbrinuli su.

”Danas su odvezene četiri cisterne, ali iz cjevovoda, kao što sam rekao, a ono što smo prvi dan primijetili su skromne količine, kako kome, nekome su to male nekome velike, ali radilo se o količini od 150 – 200 litara”, rekao je Branko Radošević, direktor tvrtke ”Crodux energetika”.

HZJZ je poslijepodne objavio rezultate nove analize koju su proveli na vodi uzetoj sa šest mjesta u Slavonskom Brodu. Od toga su čak dva bunara vodocrpilišta Jelas. Analizu su radila dva različita laboratorija i rezultati oba su pokazala da su koncentracije ugljikovodika ispod dopuštenih vrijednosti, ali HZJZ i dalje ne daje odgovor kolike su točno te vrijednosti niti mogu li građani konzumirati tu vodu. Dok god ne dobiju drugačije upute, građani pitku vodu mogu konzumirati iz spremnika koji su raspoređeni po gradu.

Na Korzu se kava pije na vlastitu odgovornost, jer se radi iz vode iz slavine. Goste kafića koji naruče kavu, na to odmah upozore konobari.

O Slavonskom Brodu oglasila se iz Sofije, gdje je u službenom posjetu, i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, i to spominjući Rusiju u kontekstu otvorenih pitanja koja ima s Hrvatskom. Navela je Agrokor i zrak u Slavonskom Brodu.

Brođanima niži računi za vodu
Upravno vijeće Hrvatskih voda potvrdilo je ranije odluke o sniženju cijene naknade za korištenje vode u Slavonskom Brodu sa 2,85 na 0,80 kuna za mjesec travanj, a Hrvatske vode će omogućiti i ulaganje od pet milijuna kuna za dogradnju vodocrpilišta Sikirevci, izjavio je u srijedu generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Očekuje se da će radovi na spajanju javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na vodocrpilište Sikirevci biti završeni za 15-tak dana.

Svih pet milijuna kuna za nužne interventne radove snosit će Hrvatske vode te omogućiti priključenje i dopremu vode, rekao je Đuroković na konferenciji za novinare u Hrvatskim vodama.

“Sve činimo, od sutra počinje testiranje cjevovoda, nakon toga dezinfekcija, već je u tijeku ugradnja dodatnih crpki, tako da se nadamo da ćemo u roku od 15 dana moći osigurati dodatnu dopremu vode u Slavonski Brod”, dodao je, javlja dnevnik.hr.

Facebook Komentari