Duspara: Aljkava analiza zagađenja – Holly: Hoćemo li uopće dobiti odogovore

Zbog ekološkog incidenta stanovnici Slavonskog Broda i šest okolnih općina od petka se pitkom vodom opskrbljuju iz cisterni i spremnika. Koji je uzrok ekološkog incidenta u Slavonskom Brodu? Kada će građani dobiti pitku vodu i do kada će čekati potpuno rješenje opskrbe Slavonskog Broda vodom – neka su od pitanja na koja su u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” odgovarali gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holly i Franjo Plavšić toksikolog.

Duspara je kazao da pitke vode u gradu ima dovoljno, da je tamo 16 cisterni te spremnici u mjesnim odborima. Pola Vlade je došlo da nekako sačuva tvrtku koja je izazvala ekoincident u blizini vodocrpilišta, kilometar ili dva od prvih bazena. Prema tome, imam opravdane sumnje na postupanja ministra Ćorića, rekao je gradonačelnik Duspara. Njegove inspekcije nisu odradile posao. Vidjeli ste sinoć u emisiji “Otvoreno” da gospodin Branko Radošević, direktor tvrtke Crodux energetika kaže da nalaze imaju oni koji trebaju imati, a jučer s inspektorom krim policije istražuju što se dogodilo tamo. To je trebalo sve obaviti 28. ožujka, kaže Duspara.

Ministar ubija glasnika, nas koji smo alarmirali zbog situacije. Na naš zahtjev je napravljena analiza, a četvrti je dan i ne dobivamo nalaze. U međuvremenu je osnovano međuresorno povjerenstvo koje govori da su nalazi u redu, a nalaze nitko ne vidi. Mislim da građani imaju pravo znati kako se kreću ugljikovodici i da znamo kako ćemo dalje postupati, izjavio je gradonačelnik Slavonskog Broda.

Mirela Holy izjavila je da je teško reći jesu li sve službe dobro i promptno reagirale, jer kako kaže, ne znamo što se dogodilo. Dobili smo informaciju da se dogodio ekološki incident prilikom testiranja produktovoda, da je tom prilikom iscurilo preko 150 litara ugljikovodika i da je to bilo oko kilomater od vodocrpilišta. Moja je procjena, ako se to tako dogodilo, onda nije moglo doći do takvog tipa zagađenja vodonosnika i pitke vode u Slavonskom Brodu. Čim se saznalo što se događa, sve relevatntne službe trebale su izaći na teren. Možda se radi o nekoliko paralelnih procesa. Možda je ovo s testiranjem produktovoda bilo uzrok toga, a možda se dogodilo nešto drugo, kazala je Holy.

Meni je fenomenalno što inspekcijske službe vrlo dobro znaju koje sve tvrtke posluju s ugljikovodicima na tom području i po mom mišljenju ne bi trebalo biti teško utvrditi tko je konktretan uzrok onečišćenja, dodala je Holy.

Duspara je napomenuo da on ne optužuje tvrtku Crodux. Mi smo samo rekli da se incident dogodio za vrijem ispiranja produktovoda. On je dug pet kilometara. Možda je puklo na nekoliko mjesta, dodao je.

Da se napravila analiza uzorka iz vodovoda, naših bunara i iz tla jednostavno bi se utvrdilo radi li se o istom ugljikovodiku. Tako da nam to opravdano izaziva sumnju da se nešto zataškava. Ugrožena je opskrba 90.000 građana, a to nismo imali u ratu, istaknuo je gradonačelnik Duspara.

Holy pak smatra da je trenutačna situacija veliki test za državu i inspekcijske službe da li će uspjeti uopće odgovoriti na pitanje. Mislim da da bi već sada trebali imati veliki dio rješenja, možda ne to tko je glavni krivac, ali barem na koji se način incident dogodio, istaknula je i dodala – poznato je da ugljikovodici mogu biti kancerogeni i ne bih se baš složila s ministrom Kujundžićem da je to bezopasno.

Na pitanje novinara i urednika Ivice Ružičića postoji li mogućnost da se radi o sabotaži Duspara je kazao: Radi se o produktovodu koji je star više od 60 godina i koji nije u uporabi 28 godina. Cijev produktovoda u jednom dijelu koji prolazi ispod korita Mrsulje ulazi u vodonosnik. Zato kažem da se aljkavo pristupilo istraživanju. On je mogao puknuti na 50 mjesta. Znamo u priči s radnicima da je ubacivan dušik pod tlakom da protjera talog. A jučer smo imali priliku vidjeti da to curi kao da je pipa otvorena. Samo tražimo da se od nas ne krije istina, rekao je Duspara.

Na optužbe da je grad bio zadužen za izmjenu filtera te da to dugo nije učinjeno, gradonačelnik je dodao da to ne bi puno promijenilo. Ministar i direktor Hrvatskih voda trebaju znati da je tvornica bila u vlasništvu Hrvatskih voda do 2010., kada su oni bili dužni promijeniti filtere. Ne vidim da je to najveći problem, kazao je gradonačelnik.

Toksikolog Franjo Plavšić izjavio je da spomenuta količina ugljikovodika, ako je iscurila nije mogla izazvati takvo zagađenje. Međutim, ne znam kome se može vjerovati. Treba čekati što će MUP reći o tome. Ne znate tko govori istinu tko mulja. Nemamo podatke, kazao je.

Iz vlastitog iskustva znam da ponekad nije dobro sredstvima javnog priopćavanja objaviti detaljne nalaze jer građani to ne razumiju i može ih to zbuniti. Nije svatko sposoban protumačiti što taj nalazi znači. Koncentraciju ovoga ili onoga građanima stručnjaci trebaju objasniti – je li nešto opasno ili nije. Nije bezopasno davati podatke u javnost koji su čisto stručni, kazao je među ostalim toksikolog Plavšić.

Facebook Komentari