ŽDO-u podnesene dvije prijave zbog onečišćenja u Sl. Brodu

Policija i Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu održali su konferenciju za medije vezano uz kaznene prijave zbog onečišćenja vode u Slavonskom Brodu.

Novinarima su se obratili Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske i Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica.
“ŽDO-u u Slavonskom Brodu su podnesene dvije kazene prijave gradonačelnika i Vodovoda zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša i djela dovođenja u opasnost života i imovine, a sve zbog analize koja je pokazala da u vodi postoji znatno povećana koncentracija ugljikovodika.

U prijavama se ta viša količina ugljikovodika u vodi povezuje s događajem od 28. ožujka kada je prilikom ispitivanja produktovoda istekla nepoznata količina nafte. Postupajući po prijavama naložili smo policiji izvide kako bi se moglo odlučiti o kaznenim prijavama. Postupanje tijekom izvida je tajno, no ako postoji interes javnosti, što je ovdje evidentno, reći ćemo onoliko koliko možemo da se ne ugroze izvidi”, kazala je županijska državna odvjetnica Mirela Šmital.

“Po nalogu DORH-a poduzimamo sve potrebne radnje. Prikupljanje obavijesti, izvješća inspekcija, izvješća o analizi vode i druge mjere i radnje koje mogu doprinijeti utvrđivanju onečišćenja tla i vode”, rekao je Valić te dodao da je to vrlo složeno kriminalističko istraživanje. “Kad sve pribavimo i utvrdimo, bit ćete izvješćeni”, rekao je Valić. “Po nalogu inspektorice zaštite okoliša tvrtka koja je onečistila tlo dužna je sanirati teren. Uz sanaciju je nastavljeno i kriminalističko istraživanje.
Policijski dužnosnik je danas zatražio da se udalje sve osobe koje su tamo neovlašteno bile”, kazao je Valić te dodao da se tamo svaki dan vrši kriminalističko istraživanje.

Na pitanje kada bi izvidi mogli završiti, Valić je kazao da “bi sigurno voljeli da što prije završe”. Rekao je da surađuju sa svim službama u MUP-u.

Na pitanje je li bilo bilo kojeg drugog ekološkog incidenta u posljednjih mjesec dana, Valić je rekao da “misli da nije bilo prijavljeno”.
“Po nalogu inspektorice koja nadzire sanaciju terena. Normalno da će biti tamo kada vrše sanaciju terena”, rekao je Valić. Na pitanje koje kazne su predviđene za kaznena djela za koje su prijavljeni, Šmital je kazala da su za natjteža djela predviđene zatvorske kazne.

Na mjestu ekološkog incidenta koji se dogodio 28. ožujka na ulasku u Slavonski Brod uzimaju se i novi uzorci tla, javlja N1.

Podsjetimo, direktor tvrtke Crodux energetika Branko Radošević ustvrdio je danas kako Crodux ‘apsolutno nije odgovoran’ za zagađenje vode u Slavonskom Brodu.

“Pouzdano ne mogu tvrditi je li iscurilo 150 ili 200 litara, ali svu tekućinu smo pokupili i zbrinuli na sigurno mjesto. Bez obzira koliko je iscurilo, nije dopušteno da nekontrolirano iscuri. Sva tekućina je isisana i zbrinuta, ostalo ćemo naći u zemlji ako je zemlja nešto upila’, dodao je.

Facebook Komentari