U zračnim napadima afganistanskog AAF na talibane ubijeno je stotine ljudi, među kojima je i puno djece

Najmanje stotinu ljudi, među kojima ima puno djece, poginulo je ili ozlijeđeno jučer u afganistanskom bombardiranju islamske škole na sjeveroistoku Islamske Republike Afganistan, javljaju sigurnosni izvori iz te azijske zemlje.

Dan nakon tog napada afganistanskog ratnog zrakoplovstva, dva neimenovana sigurnosna izvora kazala su u utorak da ima “59 mrtvih, većinom osmogodišnje djece, te 17 talibana”, kao i da je “57 ljudi ozlijeđeno”.

Napad se dogodio sredinom dana tijekom svečanosti dodjele diploma na kraju školske godine. Područje u kojem se škola nalazi većinom je pod kontrolom talibana.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva u Kabulu potvrdio je danas ujutro da je u “regionalnu bolnicu u Kunduzu primljeno 57 civila, među kojima ima djece i staraca, kao i petero mrtvih”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Jačanje afganistanskih zračnih snaga (AAF) bio je prioritet misije pod vodstvom NATO-a ‘Odlučna potpora’ u Afganistanu i AAF je imao sve veći uspjeh u podršci kopnenim snagama. Međutim zbog civilnih žrtava zračnih napada slabi javna potpora kampanji.

Drugi sigurnosni izvor rekao je da talibani obično svoje žrtve ne dovode u javne bolnice, a ona u Kunduzu je nekoliko desetaka kilometara udaljena od mjesta napada u okrugu Dasht-e Archi.

Glasnogovornik vojske u Kunduzu rekao je da je jučer poginulo 20 talibana i da ih je isto toliko ozlijeđeno, a civilne žrtve nije spomenuo.

Vojska i sigurnosne službe optužuju pobunjenike da su planirali sastanak svojeg vodstva u toj vjerskoj školi.

Lokalni dužnosnik Abdul Hamid Hamidi, koji je rekao je da su u napadu na Dasht-e Archi pored grada Kunduza pogođeni talibani dok su pripremali operaciju, naveo je da je poginulo 15, a ranjeno 10 ljudi.

Lokalni stanovnici kažu da je u napadu pogođena džamija te da je ubijen i ranjen velik broj civila. Dasht-e Archi bio je uglavnom pod kontrolom talibana i mnogi detalji oko napada još nisu jasni.

Predstavnik talibanskog vijeća smještenog u pakistanskom gradu Quetta bio je u posjetu kad se dogodio zračni napad, rekao je Abdul Hamid Hamidi. Ustvrdio je  da među žrtvama napada ima i civila.

Lokalni stanovnici kažu da je u napadu pogođena džamija te da je ubijen i ranjen velik broj civila. Dasht-e Archi bio je uglavnom pod kontrolom talibana i mnogi detalji oko napada još nisu jasni.

Jačanje afganistanskih zračnih snaga (AAF) bio je prioritet misije pod vodstvom NATO-a ‘Odlučna potpora’  u Afganistanu i AAF je imao sve veći uspjeh u podršci kopnenim snagama. Međutim zbog civilnih žrtava zračnih napada slabi javna potpora kampanji.

Nedavno objavljeni podaci UN-a pokazuju porast broja civilnih žrtava zračnih napada premda je ukupan broj civilnih žrtava u padu. (Theo Ljubić, Reuters)

Share This Article