Šeksov posinak kroji sudbinu HDZ-a: Usvoji li se novi statut, pod suspenzijom će biti HDZ-ovci protiv koji se vodi istraga

Novi smjer HDZ-a kroji 28-ogodišnji Karlo Ressler, blizak suradnik premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke, koji je na čelu radne skupine za izradu najvažnijeg stranačkog dokumenta, statuta HDZ-a. O prijedlogu statuta odlučivat će predsjedništvo, a potom i delegati Općeg sabora u svibnju. Ressler je ekskluzivno za Novu TV, u svom prvom televizijskom nastupu o poslu koji obavlja za HDZ, otkrio detalje.

Ambiciozan pravnik, premijerov savjetnik i bivši asistent u Europskom parlamentu Karlo Ressler piše novi stranački statut HDZ-a i uvjerava da će biti bolji od onog na kojem je radio njegov očuh Vladimir Šeks.

Karlo Ressler vodi radnu grupu. Idući tjedan finaliziraju prijedlog i šalju ga vrhu stranke. HDZ prvi put uvodi mogućnost unutarstranačkog referenduma, ali ne i za sva pitanja.

“Prije svega se tu misli na odluke o izboru i imenovanjima, ali se na referendumu ne bi moglo izjašnjavati o pitanjima koja nisu u skladu s temeljenim načelima i vrijednostima ustavnog poretka”, govori Ressler.

Referendum bi odabrao vrh stranke, odnosno većina u predsjedništvu. Kako je većina dala potporu ratifikaciji Istanbulske konvencije, stav članstva o toj temi, koji je tražio Drago Krpina, vjerojatno bi bio glatko odbijen.

Na pitanje ”je li možda i cilj ovakvog statuta eliminacija stranačkih neistomišljenika?”, Ressler odgovara: ”Mislim se da se to ne može iščitati iz teza koje su javno objavljene i o kojima je članstvo imali prilike reći, već upravo suprotno”.

Ressler tvrdi – statut je moderan i demokratičan. Ali, član radne skupine Davor Ivo Stier tražio je još veći utjecaj članstva. I izbor “jedan član, jedan glas” na svim razinama. No, na zajedničkom listiću ostaju predsjednik i zamjenik, a izlaskom na birališta HDZ-ovci će izabrati i potpredsjednike. Sada ih je šestero.

Plenković je, nije tajna, naslijedio predsjedništvo iz doba Tomislava Karamarka. Poslije je u vrh stranke uključio sebi lojalne ljude.

”Svaki statut, a pogotovo danas mora osigurati jednu razinu unutastranačke demokracije uz zadovoljavanje potreba učinkovitosti u donošenju i provedbi odluka”, objašnjava Ressler.

HDZ-ovci protiv kojih se otvori istraga zbog sumnji u kazneno djelo bili bi pod suspenzijom – do okončanja postupka. Odnosi li se to na Božidara Kalmetu i Franju Lucića, koji već sad imaju optužnice – nije bilo jasnog odgovora.

”Časni sud može izreći privremenu mjeru u slučaju postoji osnovana sumnja u postojanje nekih od razloga za isključenje, a ako istodobno nije moguće izbjeći neku drugu blažu mjeru – prije nego što se okonča stegovni postupak”, kaže Ressler.

Prevedeno u praksu, s obzirom na dugotrajnost sudskih postupaka velika je mogućnost da se neki ljudi iz politike udalje na nekoliko godina. Novost je i da bi o listama i koalicijama ubuduće zadnju riječ trebalo dati jedinstveno tijelo – Nacionalni odbor, koji mijenja Središnji odbor i Nacionalno vijeće, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari