Saudijski princ MBS: Izraelci imaju pravo na svoju državu. U usporedbi s iranskim vrhovnim vođom, Adolf Hitler se čini nježan. On je htio osvojiti Europu, a Ali Hamnei želi osvojiti svijet

Ad

Izraelci, kao i Palestinci, imaju “pravo” na svoju državu, ocijenio je saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, znan i po skraenom imenu MBS, u izjavi koja je novi znak približavanja Državi Izrael.

U razgovoru koji je u ponedjeljak objavio američki časopis The Atlantic i koji je upriličen u prigodi njegova poduljeg putovanja po Sjedinjenim Američkim Državama koje još nije završeno, princ Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud ističe da nema “nikakvih vjerskih primjedaba” na postojanje Države Izrael.

“U usporedbi s iranskim vrhovnim vođom, Adolf Hitler se čini nježan,. Hitler je htio osvojiti Europu, a vrhovni vođa Ali Hamnei želi osvojiti svijet”, rekao je saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud

Odgovarajući na pitanje misli li da židovski narod ima pravo na nacionalnu državu barem na dijelu zemlje svojih predaka, rekao je: “Mislim da svaki narod, gdje god bio, ima pravo mirno živjeti u svojoj državi. Mislim da Palestinci i Izraelci imaju pravo na svoju zemlju”, uzvratio je “MBS” – princ Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, novi prvi čovjek Rijada, u tom razgovoru upriličenom prije najnovijih napetosti u Pojasu Gaze, prenosi francuska novinska agencija AFP.

“No moramo imati mirovni ugovor kako bismo svima zajamčili stabilnost i imali normalne odnose”, dodao je, u času kada bi administracija američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa trebala iznijeti svoj plan političkog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Tridesetdvogodišnji princ Kraljevine Saudijske Arabije, prijestolonasljednik Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud kaže da je jedino “vjersko pitanje” koje muči Saudijce sudbina Platoa džamija u istočnom Jeruzalemu koji je Država Izrael anektirala i “palestinska prava”. “Naša zemlja nema problema sa Židovima”, istaknuo je saudijski princ koji želi modernizirati moharhiju.

“No moramo imati mirovni ugovor kako bismo svima zajamčili stabilnost i imali normalne odnose”, dodao je MBS, u času kada bi administracija američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa trebala iznijeti svoj plan političkog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba

Čini se da se sunitska monarhija sve više približava Držvi Izrael, napose zahvaljujući tome što imaju zajedničkog neprijatelja u regiji, a to je šijitska Islamska Republika Iran. Izraelski premijer Benjamin “Bibi” Netanyahu je pak nedavno rekao za svoju zemlju da je “nužan saveznik” arapskih zemalja koje se ne slažu s Teheranom.

Bijela kuća računa na približavanje Države Izrael i Kraljevine Saudijske Arabije, kako bi promijenila odnose u regiji, u času kada palestinski čelnici više ne žele Amerikance za posrednike u mirovnim pregovorima nakon priznanja Jeruzalema izraelskom prijestolnicom od strane američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa.

U razgovoru koji je u ponedjeljak objavio američki časopis The Atlantic i koji je upriličen u prigodi njegova poduljeg putovanja po Sjedinjenim Američkim Državama koje još nije završeno, princ Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud ističe da nema “nikakvih vjerskih primjedaba” na postojanje Države Izrael

“Izrael je velika ekonomija” s “ubrzanim rastom” i “naravno da imamo puno zajedničkih interesa s Izraelom”, rekao je saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud , ponovo kritizirajući iranskog čelnika, ajatolaha i vrhovnog vođu Islamske Republike Iran, Alija Hamneja čije je teritorijalne težnje usporedio s onima Adolfa Hitlera u vrijeme nacizma, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“U usporedbi s iranskim vrhovnim vođom, Hitler se čini nježan”, rekao je. “Hitler je htio osvojiti Europu”, a “vrhovni vođa Ali Hamnei želi osvojiti svijet”, rekao je saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

(Theo Ljubić, Reuters,The Atlantic AFP)

Facebook Komentari