Ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin izjavio kako se nada da se slučaj trovanja Sergeja Skripala može zaključiti

Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Vladimirovič Putin danas je rekao kako se nada da će se u srijedu na sastanku globalnog tijela za nadzor kemijskog oružja moći podvući crta pod slučaj trovanja bivšeg rusko-britanskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

Putinov glasnogovornik Dmitrij Sergeyevič Peskov je novinarima rekao da se britanska teorija tko je otrovao Skripala “ionako neće potvrditi”.

Vladimir Vladimirovič Putin je na konferenciji za tisak u Ankari također rekao da je iznenađen brzinom, kako je rekao, proturuske kampanje pokrenute optužbama Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske da Moskva stoji iza napada nervnim otrovom sovjetske proizvodnje – Novičok na Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju Skripal 4. ožujka ove godine.

On je napomenuo da je čelnik britanskog vojnog laboratorija ranije u utorak rekao kako još nije moguće reći gdje je proizveden vojni nervni otrov kojim su napadnuti Sergej i Julija Skirpal.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine. U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin je rekao da se takve supstance proizvode u oko dvadesetak zemalja, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Sergeyevič Peskov je novinarima rekao da se britanska teorija tko je otrovao Skripala “ionako neće potvrditi”.

Moskva niječe da stoji iza napada na Skripala i njegovu kćer Juliju u engleskom gradu Salisburyju.

Vladimir Vladimirovič Putin je na konferenciji za tisak u Ankari također rekao da je iznenađen brzinom, kako je rekao, proturuske kampanje pokrenute optužbama Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske da Moskva stoji iza napada nervnim otrovom sovjetske proizvodnje – Novičok na Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju Skripal 4. ožujka ove godine

Podsjetimo, premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine. U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Međusobni izgon diplomata Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ruske Federacije u kojem britanski saveznici: sve članice NATO-a, SAD i EU jednodušno podupiru odlučnu britansku premijerku Theresu Mary May i britansku Vladu u cjelini, dodatno su  zaoštrili gotovo hladnoratovsko ozračje koje vlada između gotovo cijelog Zapada i Ruske Federacije u zadnjem mandatu predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari