Nema dokaza da je nervni otrov proizveden u Rusiji no, šef britanskog vojnog laboratorija Porton Down, Mr. Gary Aitkenhead potvrđuje da se radi o Novičoku

Porton Down

Šef britanskog vojnog laboratorija Porton Down, Mr. Gary Aitkenhead je danas u razgovoru za britansku TV kuću Sky News izjavio kako nije u mogućnosti utvrditi da je nervni otrov kojim su otrovani bivši dvostruki rusko – britanski špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija proizveden u Ruskoj Federaciji.

“Mogli smo utvrditi da se radi o Novičoku, nervnom otrovu vojnog tipa”, izjavio je Mr. Gary Aitkenhead.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

“Ali nismo utvrdili točan izvor”, dodao je i precizirao da je britanska vlada upotrijebila određen broj drugih izvora kako bi došla do svojih zaključaka.

Službeni London je upozorio da je Ruska Federacija odgovorna za napad početkom ožujka ove godine u enleskom gradu Salisbury na Sergeja Skripala, bivšeg rusko – britanskog dvostrukog agenta koji je radio za britanske tajne službe i naveo da je to “jedino vjerodostojno objašnjenje”.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama.

“Mogli smo utvrditi da se radi o Novičoku, nervnom otrovu vojnog tipa”, izjavio je Mr. Gary Aitkenhead. “Ali nismo utvrdili točan izvor”, dodao je i precizirao da je britanska vlada upotrijebila određen broj drugih izvora kako bi došla do svojih zaključaka

Službena Moskva je zanijekala te optužbe koje su izazvale najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon Hladnog rata i izbacivanje oko 300 diplomata s jedne i druge strane.

“Naš posao je dati znanstvene dokaze za identificiranje nervnog otrova o kojem se radi, ali nije naš posao reći gdje je on proizveden”, izjavio je Mr. Gary Aitkenhead, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

On je ocijenio da su za proizvodnju tog otrova potrebne “iznimno složene metode, jedino izvedive na državnoj razini” te je odbacio optužbe Moskve prema kojima je nervni otrov proizveden u britanskom vojnom laboratoriju.

Ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin u utorak je rekao da se nada kako će se u srijedu na sastanku globalnog tijela za nadzor kemijskog oružja moći podvući crta pod slučaj trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije

“Aspolutno je nemoguće da je to proizvedeno kod nas ili da je moglo izaći iz laboratorija”, dodao je.

U ponedjeljak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Viktorovič Lavrov izjavio da je trovanje Sergeja Skripala moglo biti u interesu britanske vlade, koja se našla u neugodan polažaj, jer nije mogla ispuniti svoja obećanja biračima o uvjetima Brexita.

Ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin u utorak je rekao da se nada kako će se u srijedu na sastanku globalnog tijela za nadzor kemijskog oružja moći podvući crta pod slučaj trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine. U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Vladimir Vladimirovič Putin je na konferenciji za tisak u Ankari također rekao da je iznenađen brzinom, kako je rekao, proturuske kampanje pokrenute britanskim optužbama da Moskva stoji iza napada nervnim otrovom na Skripalove 4. ožujka.

On je napomenuo da je čelnik britanskog vojnog laboratorija ranije u utorak rekao kako još nije moguće reći gdje je proizveden vojni nervni otrov kojim je napadnut Sergej Skirpal i njegova kći Julija. Ruski predsjednik je rekao da se takve supstance proizvode u oko 20 zemalja.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Sergeyevič Peskov je novinarima rekao da se britanska teorija tko je otrovao Skripala “ionako neće potvrditi”. Službena Moskva niječe da stoji iza napada na Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju u engleskom gradu Salisburyju.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Sergeyevič Peskov je novinarima rekao da se britanska teorija tko je otrovao Skripala “ionako neće potvrditi”

Podsjetimo, premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine. U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Međusobni izgon diplomata Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ruske Federacije u kojem britanski saveznici: sve članice NATO-a, SAD i EU jednodušno podupiru odlučnu britansku premijerku Theresu Mary May i britansku Vladu u cjelini, dodatno su  zaoštrili gotovo hladnoratovsko ozračje koje vlada između gotovo cijelog Zapada i Ruske Federacije u zadnjem mandatu predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina. (Theo Ljubić, Reuters, Sky News)

Ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin izjavio kako se nada da se slučaj trovanja Sergeja Skripala može zaključiti

Facebook Komentari