Američka diplomatska pljuska Republici Sloveniji: Ljubljana mora donijeti dugoročnu procjenu što je njezin interes – demokratske vrijednosti Zapada ili ruski model društva’, kazao je veleposlanik Brent R. Hartley

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Sloveniji, Brent R. Hartley u razgovoru za ljubljanski tjednik Reporter izrazio je čuđenje blagim reakcijama Slovenije na napad nervnim otrovom u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i poručio da bi Ljubljana morala donijeti dugoročnu procjenu što je njezin interes – demokratske vrijednosti Zapada ili ruski model društva.

U razgovoru za tjednik blizak konzervativnoj oporbi, američki veleposlanik Brent R. Hartley je izrazio čuđenje odlukom Republike Slovenije da se ne pridruži većini članica EU-a i saveznica u NATO Savezu koje su se nakon napada u engleskom gradu Salisbury na bivšeg rusko – brianskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju odlučile na izgon dijela osoblja iz ruskih diplomatskih predstavništava, čime su se solidarizirale s Ujedinjenim Kraljevstvom zbog napada iza kojega, po ocjeni Ujedinjenog Kraljevsva Velike Britanije i Sjeverne Irske, EU-a i SAD-a, vjerojatno stoji Putinova Rusija.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministar vanjskih poslova Republike Slovenije, Karl Erjavec (lijevo) kazao je prošlog tjedna da predsjedniku vlade Miri Ceraru (desno) nije predlagao izgon nekog od ruskih diiplomata jer incident u Salisburyju još nije istražen te da je to za sada nerasvijetljen i pomalo bizaran slučaj

Američki veleposlanik Brent R. Hartley je ocijenio da se diplomatskoj inicijativi većine europskih država, članica NATO Saveza i nekih partnerskih država trebala pridružiti i Republika Slovenija, te da za to još ima vremena.

‘Rusi su pokazali da su spremni na djelovanje koje destabilizira Europu ili druge regije u svijetu. Od velike je važnosti da međunarodna zajednica uputi jasnu poruku Moskvi da su takvi postupci potpuno neprihvatljivi’, kazao je Brent R. Hartlery, dodavši da se i dalje treba nadati da će se odnosi s Ruskom Federacijom popraviti.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

Na pitanje o navodno naklonjenom odnosu Slovenaca prema Rusima, kazao je da je toga svjestan i da ga šokira ‘proruska orijentacija većeg dijela Slovenaca’, prenijela je Slovenska tiskovna agencija – STA.

Za razliku od većine članica EU-a koje su su se odlučile za otkazivanje gostoprimstva dijelu osoblja u ruskim diplomatskim misijama, Republika Slovenija je svog veleposlanika u Moskvi pozvala na ‘konzultacije’, no mediji navode da je on ionako već bio u domovini zbog praznika i da se radilo o vrlo blagom simboličkom solidariziranju s Ujedinjenim Kraljevsvom Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Ministar vanjskih poslova Republike Slovenije, Karl Erjavec kazao je prošlog tjedna da predsjedniku vlade Miri Ceraru nije predlagao izgon nekog od ruskih diiplomata jer incident u Salisburyju još nije istražen te da je to za sada nerasvijetljen i pomalo bizaran slučaj.

Na pitanje o slovensko-hrvatskom graničnom prijeporu i sporu oko arbitzraže, američki veleposlanik u Ljubljani, Brent R. Hartley je ponovio da se SAD ‘ne želi opredjeljivati o graničnom pitanju dviju naših saveznica u NATO Savezu i dviju članica EU-a’, dodavši da SAD potiče obje države da postignu dogovor o tome

‘Slovenija je samostalna država, ali bi morala donijeti dugoročnu procjenu što je njezin interes – demokratske vrijednosti Zapada ili ruski model društva’, kazao je Brent R. Hartley.

Na pitanje o slovensko-hrvatskom graničnom prijeporu i sporu oko arbitzraže, američki veleposlanik u Ljubljani, Brent R. Hartley je ponovio da se SAD ‘ne želi opredjeljivati o graničnom pitanju dviju naših saveznica u NATO Savezu i dviju članica EU-a’, dodavši da SAD potiče obje države da postignu dogovor o tome. (Theo Ljubić, STA, Reporter)

Facebook Komentari