Vina od škrleta, gotovo posve zapostavljene sorte, postala ponos Moslavine

Nekad gotovo zapostavljena autohtona moslavačka sorta grožđa, škrlet, posljednjih godina zahvaljujući radu stručnjaka i maru vinogradara daje vina koja su postala ponos Moslavine i izvan te regije. Kvalitetu potvrđuju dobre ocjene stručnjaka na natjecanjima.

Na mjestu gdje je njegov pradjed 1936. podignuo vinograd Tomislav Voštinić sagradio je novu vinariju s podrumom i kušaonicom. Ima i što ponuditi, a ponosi se i s nekoliko različitih varijanti autohtonog škleta. Izvoze ga i u Češku, Luksmeburg te Italiju. Potražnja je veća nego ga mogu proizvesti.

Tomislav je toliko oduševljen autohtonom sortom svog pradjeda da krči ostale sorte loze i sadi škrlet koji će zauzimati 90 posto vinograda. Ničega od toga ne bi bilo da 2000-te na Agronomskom fakultetu nije krenulo, prvo u Hrvatskoj, gensko kloniranje i dobivena su tri klona koja su dala odličan sadni materijal.

A uz pomoć stručnjaka vinari su od odličnoga grožđa napravili još bolja vina. Kušanja pokazuju da je i prošla godina dala iznimna vina, a čija su najbolja – znat će se uskoro nakon ocjenjivanja na manifestaciji “Škrletovo” u Ivanić Gradu, piše HRT.

Facebook Komentari