Republika Turska naredila uhićenje klerika Muhammeda Fethullaha Gülena zbog ubojstva ruskog veleposlanika

Republika Turska je naredila uhićenje muslimanskog turskog klerika Muhammeda Fethullaha Gülenaa i još sedmorice zbog ubojstva ruskog veleposlanika u Turskoj 2016. godine, izvijestio je novinski portal Habertürk, dan prije dolaska ruskog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina u posjet Ankari.

Ruski veleposlanik Andrej Genadijevič Karlov govorio je na otvaranju izložbe u Ankari u prosincu 2016. godine, kada ga je hicima iz vatrenog oružja ubio policajac koji nije bio na dužnosti. Napadač je uzvikivao “Allahu Akbar” i “Ne zaboravite Alep!” dok je pucao, očito misleći na umiješanost Ruske Federacije u rat u susjednoj Sirijskoj Arapskoj Republici. Ubila ga je turska policija, a sve kamere i svjetski mediji su uhvatile snimke koje su šokirale svijet.

Muhammed Fethullah Gülen je osnivač Gülen pokreta (ponekad poznatog i kao Hizmet). Trenutno živi u dobrovoljnom egzilu u Saylorsburgu u Pennsylvaniji, u Sjedinjenim Američkim Državama. On je aktivno uključen u socijalne debate koje se tiču budućnosti Republike Turske i islama u modernom svijetu.

Vladimir Vladimirovič Putin će doputovati sura u dvodnevni posjet Republici Turskoj i sastat će se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom i iranskim čelnikom Hassanom Rouhanijem. Te tri zemlje jamci su mirovnih pregovora u Astani na kojima je dogovorena uspostava zona deeskalacije diljem ratom razrušene Sirijske Arapske Republike.

Recep Tayyip Erdoğan je izjavio da je Muhammed Fethullah Gülen odgovoran za ubojstvo ruskog veleposlanika, a klerik je tu optužbu odbacio. turki predsjednik Erdoğan također optužuje Gülenovu mrežu za neuspjeli vojni puč koji se odvijao u republici Turskoj u srpnju 2016. godine, no malo tko ozbiljan vjeruje turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu.

Nadalje, Muhammed Fethullah Gülen je osnivač Gülen pokreta (ponekad poznatog i kao Hizmet). Trenutno živi u dobrovoljnom egzilu u Saylorsburgu u Pennsylvaniji, u Sjedinjenim Američkim Državama. On je aktivno uključen u socijalne debate koje se tiču budućnosti Republike Turske i islama u modernom svijetu. U medijima na engleskom jeziku on je opisan kao “jedna od najvažnijih muslimanskih ličnosti”. Kako god, njegov Gülen pokret je opisan kao da “ima karakteristike kula” a njegova tajnovitost i utjecaj u turskoj politici se uspoređuje sa “islamskim Opus Dei-om”. U turskom kontekstu, Muhammed Fethullah Gülen se čini religijski konzervativnim.

Vladimir Vladimirovič Putin će doputovati sura u dvodnevni posjet Republici Turskoj i sastat će se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom i iranskim čelnikom Hassanom Rouhanijem. Te tri zemlje jamci su mirovnih pregovora u Astani na kojima je dogovorena uspostava zona deeskalacije diljem ratom razrušene Sirijske Arapske Republike.

Njegova se učenja razlikuju u naglasku od onih drugih glavnih islamskih učenjaka u dva aspekta, oba na temelju njegovih tumačenja određenih stihova iz Kur’ana. On uči da muslimanska zajednica ima dužnost servisa (tur. hizmet) za “opće dobro”, zajednice i nacije, kao i muslimana i nemuslimana diljem svijeta; i da je muslimanska zajednica dužna provesti međuvjerski dijalog sa Sljedbenicima Knjige (Židovi i kršćani).

Muhammed Fethullah Gülen se čini netolerantnim prema ateizmu, komentirajući 2004. godine da je “terorizam preziran kao i ateizam”, a u jednom razgovoru za američke medije, on je tvrdio da ne namjerava izjednačiti ateiste i ubojice; umjesto toga, on je htio istaknuti činjenicu da je, prema islamu, obojima suđeno da pate vječnu kaznu.

Muhammed Fethullah Gülen je snažno protiv uplitanja u Republike Turske u građanski rat u Sirijskoj Arapskoj Republici

Muhammed Fethullah Gülen podupire kandidaturu Republike Turske za ulazak u Europsku uniju, te je rekao da se ni Turska ni EU nemaju čega bojati, a imaju mnogo za dobiti, iz budućnosti punog članstva Turske u EU. Gülen osuđuje terorizam. On upozorava na pojavu proizvoljnog (arbitrarnog) fenomena nasilja i agresije protiv civilnog stanovništva i rekao je da “tome nema mjesta u islamu”.

Muhammed Fethullah Gülen je snažno protiv uplitanja u Republike Turske u građanski rat u Sirijskoj Arapskoj Republici i glede toga oštro osuđuje politiku aktualnog turskog predsjednika Recepa Tayyipoa Erdoğanoa.  (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari