Selak: Apsurdno je da kupujemo američki avion od Izraelaca

Umirovljeni pilot Ivan Selak koji je spektakularnim bijegom iz JNA postao legenda hrvatskog ratnog zrakoplovstva komentirao je u Točki na tjedan nabavku borbenih aviona.

Ovih dana dosta je onih koji potiho rogobore zbog kupnje polovnih aviona. Vi ste istupili javno. Zašto?

Selak: Kao prvo, znamo kakva je situacija. Imamo dva zrakoplova, F-16 i Gripen. Imamo F-16 američki, najnoviji zrakoplov, vrhunski opremljen borbeni zrakoplov o kojem možemo sanjati. I imamo izraelski i grčki F-16 koji je će kad dođu u Hrvatsku biti stari preko 30 godina. Zašto sam protiv zrakoplova na kojem će moje kolege letjeti, a koji će biti stariji od 30 godina, ne znam kome trebam pojašnjavati. Najveći nedostatak mu je što je izraelski i što je maksimalno iskorišten. Ne znam zašto smo postavili takve uvjete, zašto u isti koš trpamo najnovije i izrabljene zrakoplove.

Zašto kažete da su izrabljeni? Iz Ministarstva obrane tvrde da će kod nas izdržati još 25 godina.

Selak: Ako to tvrde, a nalet im je pretpostavljam preko 6.000 sati i stariji su od 30 goinda, onda se bojim da ne znaju što govore. Ne znam što misle i o čemu pričaju. Avion koji je sada star 30 godina, zar netko očekuje da će letjeti s 50, 55 godina? Proizvođač koji je napravio zrakoplov je rekao da taj zrakoplov ima životni vijek 30 godina. Velika je razlika između novijih zrakoplova i tih starijih. Ovaj je proizveden krajem 80-ih godina. Ogromna je razlika između njega i današnjih zrakoplova. Promijenila se taktika zračnog ratovanja. Zrakoplov koji mi uzimamo Izraelci su koristili tada i koristili ga na način koji je sasvim drugačiji nego danas. Danas nema više zračne borbe, koristite zrakoplov na velikim udaljenostima bez nekog posebnog manevra i snage koja uništava zrakoplov. Današnji zrakoplovi će letjeti i do 40-te godine, ovi koje mi kupujemo sigurno neće. Ti zrakoplovi neće padati, jer nijedan se ne diže u zrak ako nije ispravan. Oni će letjeti, ali većina tih letova bit će izuzetno malena. Ispravnost tih zrakoplova bit će malena. Cijena održavanja bit će visoka.

Postoji li razlika s cijenom održavanja novijih i starijih zrakoplova?

Selak: Postoji krivulja cijene održavanja borbenog zrakoplova. Kad se proizvede, cijena u prvim njegivim godinama je izuzetno skupa, jer je na njemu najnovija tehonologija, jer se treba uhodati, jer ima dječje bolesti. Nakon prvih pet godina, te dječje bolesti su naučene, zrakoplov se eksploatira i cijena njegovog održavanja pada i tada je najprihvatljivija. Od pete od 20-te, 25-e godine, je on najjeftiniji u eksploataciji. Nakon toga ta cijena je opet visoka. Nakon 30-te godine se u ozbiljnim zrakoplovstvima ne razmatra ozbiljna upotreba takvog zrakoplova.

Kažu da nisu NATO kompatbilni i da to nije oprema kao u ostalim Baracima koji postoje po svijetu. Koliko će trebati dodatno uložiti?

Selak: Ne bih se složio s tim mišljenjem. Smatram da je NATO kompatibilan. Zašto izraelska oprema u američkom zrakoplovu? Izraelci su izuzetno pametan narod koji respektira svoja povijesna iskustva. Naučili su u ratovima, kad ih je svijet izolirao, proizvesti svoj avion. Nije Izraelac sposobniji od Amerikanca napraviti opremu, ta oprema nije ni jeftinija ni bolja, ali je pametan pa će reći Amerikancima da uzima njihove zrakoplove i u njih stavlja svoju opremu. Zato što ju je njegova zemlja proizvela.

Mi ćemo moći samo od Izraelaca dobiti remont?

Selak: To uopće nije važno. Apsurdno je da kupujemo američki avion od Izraelaca. Amerikanac nam je najveći vojni partner, pa zašto ne pitamo njega jel nam može ponuditi zrakoplov star 10 do 15 godina s američkom opremom. Zar nam zaista treba 12 zrakoplova starijih od 30 godina? Nije mi jasna panika i žurba. U dva mjeseca odlučujemo o nečemu o čemu nismo odlučili 20 godina. Pa stanite na loptu, nije Hanibal pred vratima…

Je li argument cijene u pitanju, Hrvatska si ne može priuštiti bolje?

Selak: Limit od 500 milijuna. Slažem se s predsjednicom, i ja bih volio Mercedes. Ajmo kupit osam zrakoplova starih 5 godina, u čemu je problem? I onako kad počnemo letjeti nećemo imati 12 ili 18 pilota spremnih za letenje. Taj zrakoplov se kupuje za pilote rođene 2000. ili kasnije, za one koji su sad upisali fakultet. Strpat ćemo ga da 2027. i 2028. bude u punoj borbenoj spremnosti s avionom od 47 godina. Nemojmo biti neozbiljni!

Facebook Komentari