Nadbiskup Barišić upozorava: Privremeno skriveni i prikriveni ponori u sebi kriju opasne i duboke provalije s nesagledivim posljedicama

„Događaj Kristova uskrsnuća snažan je Božji zahvat, kojim je promijenjena slika svijeta i pogledi na život i smrt. Krist svoju uskrsnu pobjedu daruje i dijeli sa svima nama.On koji je otkotrljao grobni kamen neka otvori naša srca za darove nade i vjere, kako bismo osnaženi tim milosnim Božjim darovima bili istinski svjedoci Uskrslog Gospodina u našem narodu i društvu”, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uvodeći u misno slavlje na svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova, 1. travnja, u splitskoj prvostolnici svetoga Dujma.

„Ljubljeni učenik jedini od svih učenika ostaje do kraja uz križ svog Učitelja, zajedno sa ženama i Isusovom Majkom. Ivan ne ostaje zatvoren u zarobljenost smrti i domete groba, već u vjeri i nadi nadilazi granice koje su se do tada činile neprelaznima. S raspetim i uskrslim Gospodinom smrt nije više jednosmjerni i zatvoreni put do groba. U Kristovu uskrsnuću i Pashi – prijelazu iz smrti u život, darovan nam je put koji nije zatvoren grobnim kamenom i smrtnom naplatom, već vodi prema vječnom životu i uvodi nas u zajedništvo nebeske punine”,započeo je nadbiskup Barišić svoju homiliju te nastavio: „Na ovom putu izlaska koraci Ljubljenog učenika su vjera i nada. Latinske riječi ‘nada – spes’ i ‘noga – pes’ vrlo su bliske i duboko povezane. Čovjek bez nade je paraliziran. Štoviše, bez nade umire! Ostaje ukopan, ostaje u grobu. Doista, s nadom izlazimo iz grobova svih zemaljskih provalija, kriza i poteškoća. A nada naša jest raspeti i uskrsli Krist!”

Vijest o narušenom grobu dojavljuju žene među kojima je i Marija Magdalena. Žene prve čuju nebeskog glasnika: „Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje…uskrsnu! (Mt 28, 5-6) U utjelovljenju Bog je predao svog Sina u ruke žene – Djevice Marije koja ga je prva susrela i vidjela, a sada i uskrsloga Gospodina žene prve susreću i javljaju radosnu vijest drugima.

U tom je svjetlu nadbiskup progovorio o ženama, na poseban način o majkama koje „svojom sebedarnom ljubavlju unose toplinu, vjeru, nadu; obogaćuju uspjehe, osmišljavaju radosne događaje, ulijevaju povjerenje i sigurnost u poteškoćama i tješe u porazima. Majke hrabre članove svoje obitelji pružajući im svjetlo u tami, da ne gube nadu u svojim poteškoćama i nevoljama. Nitko nije tako i toliko zaštitio dostojanstvo osobe, muškarca i žene, naročito žene, u svom vremenu i za svako vrijeme, kao raspeti i uskrsli Krist Gospodin.”

Nadbiskup naglašava da je još uvijek „potrebno zaštiti ženu – majku, svetinju, da ne postane dodatna žrtva poganskog i nehumanog mentaliteta koji ne zna poštivati dostojanstvo žene pa ni majčine sebedarne ljubavi. Već dugo vremena prati nas i proteže se jedna medijska vijest upravo o zaštiti žena od nasilja. Svatko normalan će reći da je to dobra vijest. Dosta nasilju, a osobito nad ženama! Svako nasilje, a osobito nad ženama, sve nas treba povezati i ujediniti. No, ono prikriveno nasilje često u suprotnosti s ljudskom naravi muškarca i žene, jest to što nas uznemiruje i stvara podjele među nama. Nažalost, privremeno skriveni i prikriveni ponori u sebi kriju opasne i duboke provalije s nesagledivim posljedicama za društvo i ljudski rod, čovjeka i obitelj, za naš dom i domovinu. Nasilje se rješava ozdravljenjem, a ne rastakanjem čovjeka, braka i obitelji. Svaki pokušaj samostvaranja i samoostvarenja novoga čovjeka, neovisna od Stvoritelja novi je pokušaj gradnje ‘Babilonske kule’ koja će prije ili poslije završiti u provaliji.”

Podsjetio je na poteškoće s kojima se suočava Hrvatska: loša demografska sliku domovine, iseljavanje mladih ljudi i obitelji, siromaštvo, nesigurna radna mjesta i male plaće, beznađe „zbog lažnih obećanja, prikrivenih radnji, rodbinskih i stranačkih veza, nepotizma i korumpiranosti, nametnutih obveza i gubljenja vlastite slobode? A mi, svađamo se i dijelimo, gubimo i trgamo na donošenju zakonskih obveza koje su jako udaljene od stvarnoga života, a još više od najveće zaštite života – Krista uskrsloga.”

Nadbiskup upozorava da unatoč svemu tome nismo bez nade, „Krist je naša nada! Nada je središnja nit naše vjere. Slaveći Kristovo uskrsnuće, radujemo se već sada našoj suuskrslosti u nadi konačnog uskrsnuća. Sveti Pavao nas podsjeća na uskrsnu dimenziju budućega života. Ali isto tako ističe važnost Kristova uskrsnuća za nas već sada i ovdje, da hodimo u novosti života, i da se osjeti naša zahvaćenost uskrsnom dimenzijom, jer smo po krštenju s Kristom već suuskrsli. Uskrsli Krist je naša velika i temeljna nada bez koje bi sve naše male horizontalne nade ostale iluzija. Kao suradnici i svjedoci Uskrsloga pozvani smo ovu životvornu nadu unositi u sve naše grobove i ponore, u izazove i poteškoće kako bismo bili narod života i društvo koje poštuje dostojanstvo žene – majke, solidarni sa svima, a osobito s obiteljima otvorenima životu, zauzeti za mlade i njihovu budućnost.”

Slaveći radosnu vijest zaštite i dostojanstva života, pozvao je vjernike da imaju„hrabrosti, u vjeri i nadi, stati uz svoj križ i križ našega naroda, sada, poslije Uskrsa, s još većim motivom od onog kojeg su imale žene uz Kristov križ. Jer Krist, pobjednik nad svim nasiljima i nepravdama, grijesima i smrću, uskrsnu! Život obrani.Poštovane djevojke – žene – majke, slavimo radosni događaj uskrsnuća Gospodinova u godini koju smo na osobit način posvetili ženi – majci i majčinstvu. Sa svojom vjerom i pouzdanom uskrslom nadom budite i pomozite i nama biti svjedocima i navjestiteljima radosti života u svojim obiteljima, župnim zajednicama i na radnim mjestima. Dragocjeno nam je vaše svjedočenje i vaš primjer, jer nas vi svojim dostojanstvom, ženstvenošću, majčinstvom, nježnošću, ustrajnošću, vjerom i ljubavlju prve izbavljate iz tame ponora i osvjetljavate put i budućnost našeg naroda. Sam Isus Krist najveća je zaštita vašega dostojanstva žene – majke od svih mogućih oblika nasilja u braku, obitelji i društvu, kao i dostojanstva svakog muškarca – oca.”

Na kraju misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, nadbiskup je blagoslovio jelo čestitavši Uskrs svim vjernicima.

Facebook Komentari