18 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Velika subota - dan tišine i molitve

Velika subota – dan tišine i molitve

Velika je subota, dan koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa.

Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini vazmeno trodnevlje.

To je dan tišine i molitve. Posjećuje se posebno uređen Isusov grob u crkvi. Ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. U subotu navečer slavi se vazmeno bdjenje koje pripada u obrede Uskrsa.

Velika subota dan je Kristova počinka u grobu. Prema starom običaju, iako više nije propisano, Velika subota je i dan posta.

Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina; vjernici pojedinačno ili roditelji s djecom dolaze posjetiti Isusov grob. Oltar ostaje simbolično nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. U obiteljima se mirno sprema za uskrsnu svetkovinu i svaki vjernik nađe vremena da tijekom dana pohodi svečano urešen Isusov grob u crkvi.

Tako Crkva ulazi u vazmeno bdjenje koje počinje oko 21 sat, a završava oko 6 sati u nedjelju. To je spomen na Kristovo osloboditeljsko djelo, spomen na Kristovu muku i smrt te njegovo uskrsnuće.

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj čest je običaj paljenja uskrsnog krijesa – vuzmenke. U mnogim krajevima ljudi slažu ispred crkve gomilu drva koju pale kresanjem kamena o kamen, a ne upaljačem ili šibicom.

Najnovije

Još iz rubrike