18.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Perilica posuđa vas je spasila? Evo što ne bi trebalo stavljati u...

Perilica posuđa vas je spasila? Evo što ne bi trebalo stavljati u nju

Perilica za posuđe sigurno je jedan od najvažnijih izuma za domaćinstvo jer nam može uštedjeti puno vremena i energije.

Istina, mnogi ne znaju pravilno koristiti ovaj stroj pa u njega ubacuju nedovoljno pripremljeno posuđe, zbog čega se često začepe filteri, a drugi opet ne znaju da se neki predmeti nikako ne bi smjeli stavljati u perilicu. Neki je mogu oštetiti, ali i obratno, mnogi predmeti mogu izići iz perilice oštećeni ili potpuno uništeni.

Niz je predmeta koji nikako ne bi smjeli u perilicu.

Staklene posude s naljepnicama

Izbjegavajte pranje staklenih boca s papirnatim naljepnicama u perilici posuđa. Visoka temperatura i deterdžent mogu začepiti stroj, stoga nemojte riskirati.

Neki plastični predmeti

U kuhinji koristimo priličan broj plastičnih posuda i pribora. Međutim, kod nekih plastičnih predmeta visoka temperatura u stroju može uzrokovati oslobađanje štetnih kemikalija, poput BPA. Stoga uvijek provjerite na svakom predmetu ima li znak da je prikladan za pranje u perilici. Osim toga, plastične predmete uvijek stavljajte na gornju policu perilice gdje je temperatura nešto niža.

Posude od lijevanog željeza

Nije preporučljivo u perilici prati posuđe od lijevanog željeza jer se tijekom pranja gornji sloj posude može oštetiti.

Drveni predmeti

Možda je ovo za mnoge najzanimljivija stvar. Naime, naviknuli smo se u perilici prati kuhinjski pribor pa tako i drvene žlice i drvene daske. Međutim, stručnjaci to nikako ne preporučuju jer se na taj način drvo brže oštećuje pa čak i uništava, i lakše se lomi.

Termosice

U perilicu ne spadaju ni termosice i drugo posuđe koje je namijenjeno očuvanju određene temperature hrane ili pića. Pranje u stroju može rezultirati oslabljenom izolacijom, što naravno uništava funkcionalnost tih uređaja.

Mjerenje posuda

Nakon višekratnog pranja u perilici možete očekivati da se oznake na mjerici oštete ili potpuno izbrišu. Na taj način, naravno, gubi se njihova osnovna svrha.

Skupocjeni materijale

Vjerojatno imate u kućnoj kolekciji tanjure ili cijele servise od skupocjenih materijala, ili nasljeđene od ranijih generacija, i zato ih koristite samo u posebnim prilikama. Ako ih već koristite u posebnim prilikama, žrtvujte se i operite ih ručno. Tako ćete ih sigurno sačuvati za buduće generacije, piše Slobodna dalmacija.hr.

Najnovije

Još iz rubrike