Novi propisi za vizu SAD-a podrazumijevaju navođenje identiteta s društvenih mreža, brojeve telefona, adrese elektroničke pošte i putovanja u inozemstvo…

Svi oni koji žele putovati u Sjedinjene Američke Države uskoro će trebati navesti svoje identitiete na društvenim mrežama, stare telefonske brojeve, kao i adrese elektroničke pošte, a sve prema planu američkog Department Of State objavljenom u petak.

Ta mjera će zahvaćati deset milijuna osoba godišnje koje žele dobiti turističku vizu ili koji žele useliti u Sjedinjene Američke Države, ali se neće odnositi na diplomatske putnike niti na vladine dužnosnike.

Prilikom traženja američke vize, svi putnici bi trebali precizirati društvene mreže u kojima su sudjelovali, navesti kojim su se “identitetima koristili” na tim platformama tijekom pet prethodnih godina prije datuma podnošenja zahtjeva. Moraju navesti i brojeve telefona, adrese elektroničke pošte i putovanja u inozemstvo, prema dokumentu objavljenom u američkom službenom listu (Federal Register).

U tom tekstu se ne spominje Program izuzeća viza (ESTA), koji uživa četrdesetak bogatih zemalja, od kojih su trideset njih u Europi.

Obrazac ispunjen na internetu omogućuje tim građanima da ostanu devedeset dana u Sjedinjenim Američkim Državama bez prolaska teške procedure ishođenja vize.

Prilikom traženja američke vize, svi putnici bi trebali precizirati društvene mreže u kojima su sudjelovali, navesti kojim su se “identitetima koristili” na tim platformama tijekom pet prethodnih godina prije datuma podnošenja zahtjeva. Moraju navesti i brojeve telefona, adrese elektroničke pošte i putovanja u inozemstvo, prema dokumentu objavljenom u američkom službenom listu (Federal Register).

Te poteze je prvi put spomenuo američki predsjednik Donald John Trump govoreći i o naprednoj provjeri osoba koje žele doći u Sjedinjene Američke Države, što su organizacije za građanska prava oštro kritizirale u ime zaštite privatnog života, dok američke vlasti ističu da bi im to omogućilo identificirati moguće ekstremiste.

Tijekom posljednje fiskalne godine 559. 536 osoba je predalo molbe za imigracijsku vizu i 9,7 milijuna osoba je također predalo molbe za različite američke vize. (Theo Ljubi, Federal Register)

Facebook Komentari