Američki predsjednik Donald John Trump “zamrznuo” 200 milijuna dolara pomoći za Siriju

Predsjednik Sjedinjenih Amerikih Država, Donald John Trump u petak je zamrznuo više od dvije stotine milijuna američkih dolara namijenjenih za obnovu i oporavak Sirijske Arapske Republike, uslijed njegovih najava “što skorijeg” povlačenja američke vojske iz dugotrajnih sukoba u toj bliskoistočnoj zemlji, piše The Wall Street Journal, pozivajući se na izjave američkih dužnosnika. 
Predsjednik Donald John Trump je zatražio zamrzavanje sredstava nakon što je pročitao medijski izvještaj u kojem stoji da se Washington nedavno obvezao isplatiti dodatnih 200 milijuna dolara za podršku početnim naporima za obnovu Sirijske Arapske Republike, piše list.

Rex Wayne Tillerson i ministar obrane James Norman Jim Mattis (u vojnim krugovima znan i po nadimku “Bijesni pas”) nekoliko su puta ponovili da će američke snage ostati u Sirijskoj Arpskoj Republici kako bi spriječile stvaranje novih terorističkih skupina

Kako navode, ta odluka je u skladu s izjavom predsjednika Donalda Johna Trumpa od četvrtka u kojoj je kazao da će se Sjedinjene Američke Države povući iz Sirijske Arapske Republike.
Donald John Trump, koji Uskršnje blagdane sa svojom obitelji provodi na svome imanju u Palm Beachu na Floridi, u četvrtak je u govoru u američkoj Saveznoj državi Ohio otkrio svoju želju da povuče američke snage iz Sirijske Arapske Republike i preda sigurnost te države u ruke regionalnih država.
Istaknuo je da na temelju pobjede nad militantima takozvane Islamske države zaključuje da će SAD “napustiti Siriju vrlo brzo”.
“Neka se sad o tome brinu drugi ljudi. Vrlo brzo mi odlazimo. Vratit ćemo našu državu gdje i pripadamo, gdje želimo biti”, rekao je američki predsjednik Donald John Trump.

Američki saveznik Država Izrael, koja uz SAD, za razliku od Republike Turske i Islamske Republike Iran itekako podržava Kurdske snage koje se također bore u Sirijskoj Arapskoj Republici, službeno još nije reagirala na najavu o povlačenju SAD-a iz te bliskoistočne zemlje

Dužnosnici američke vlade koji su govorili za britansku novinsku agenciju Reuters pod uvjetom anonimnosti ističu kako Trumpov govor reflektira njegove razgovore sa savjetnicima. On se pita zašto bi američke snage trebale ostati u Sirijskoj Arpskoj Republici sad kad su militanti takozvane Islamske države pred potpunim porazom.
Dodatnu pomoć od 200 milijuna dolara obećao je američki državni tajnik na odlasku Rex Wayne Tillerson u veljači u Kuvajtu na sastanku globalne koalicije protiv tzv. Islamske države. Rex Wayne Tillerson i ministar obrane James Norman Jim Mattis  (u vojnim krugovima znan i po nadimku “Bijesni pas”) nekoliko su puta ponovili da će američke snage ostati u Sirijskoj Arpskoj Republici kako bi spriječile stvaranje novih terorističkih skupina.
Pojedini analitičari prilika na Bližnjem istoku su mišljenja kako bi američki NATO saveznik Republika Turska mogla održavati položaje koje drže američke snage prije svog eventualnog povlačenja, no, američki saveznik Država Izrael, koja uz SAD, za razliku od Republike Turske i Islamske Republike Iran itekako podržava Kurdske snage koje se također bore u Siriji, službeno još nije reagirala na najavu o povlačenju SAD-a iz te bliskoistočne zemlje.  (Theo Ljubić, The Wall Street Journal, Reuters)
Facebook Komentari