Premijer Republike Turske, Binali Yıldırım: SAD i Rusija suprotstavljeni oko približavanja BiH NATO-u

Premijer Republike Turske, Binali Yıldırım izjavio je danas u Sarajevu da bi skora odluka o aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu s NATO Savezom mogla izazvati nestabilnosti u toj zemlji, obzirom na različita stajališta o tome u samoj zemlji, ali i suprotstavljena stajališta dviju velesila, Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije.

Polovinom ove godine, prilikom posjete predsjednika Republike Turske, Recepa Tayyipa Erdoğana Bosni i Hercegovini bit će donešena konačna odluka u svezi autoputa Sarajevo-Beograd, a stav Republike Turske u svezi Izbornog zakona je da je to unutrašnje pitanje svake države, dok Ruska Federacija “možda želi da se aktiviranje MAP-a za BiH malo odgodi”, neki su od zaključaka premijera Republike Turske Binali Yıldırıma tijekom današnjeg susreta u Sarajevu s predstavnicima medija Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan sredinom godine ce posjetiti BiH te da će tada biti potpisano deset sporazuma između dvije zemlje

Kako je rekao turski premijer, tijekom spomenute posjete predsjednika Republike Turske BiH dobit će se jasna slika o detaljima autoputa te konačna odluka o njegovom modelu.

“Potvrdit ćemo novčanu veličinu tog projekta, način na koji ćemo pronaći novčane izvore za autoput te vidjeti hoće li to biti projekt “izgradi, koristi, predaj” ili neki drugi način na koji će Republika Turska pružiti podršku”, kazao je Binali Yıldırım.

U svezi izbornog zakonodavstva kazao je da se o tome trebaju dogovoriti građani BiH te da se druge zemlje nemaju pravo miješati u izborne zakone ili njihove reforme. Komentirajući članstvo BiH u NATO-u, aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) za BiH i utjecaj Ruske Federacije u tom pogledu, rekao je da je NATO posebna organizacija, a Ruska Federacija posebna sila.

“One su odvojene, možda čak i konkurenti jedni drugima”, istakao je turski premijer Binali Yıldırım.

Skora odluka o aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu s NATO Savezom mogla bi izazvati nestabilnosti u BiH, obzirom na različita stajališta o tome u BiH, ali i suprotstavljena stajališta dviju velesila, Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije

Međutim, poručio je da, ukoliko građani BiH žele učlanjenje u NATO, što je to već potvrđeno, Republika Turska će, kao i ranije, nastaviti snažno podržavati članstvo BiH u Sjevernoatlantnskom savezu.

S druge strane, napomenuo je da se u NATO-u odluke donose jednoglasno. “Ukoliko dvadeset i sedam zemalja prihvati, a samo se jedna usprotivi, onda nećemo imati pozitivan rezultat. Zato moramo uložiti velike napore o tom pitanju”, naglasio je.

Također, kazao je da Ruska Federacija tvrdi kako će aktiviranje MAP-a za Bosnu i Hercegovinu izazvati nestabilnost putem srbijanske strane, a u svezi izbora koji će biti održani ulistopadu ove godine.

“Ruska Federacija možda želi da se usvajanje MAP-a malo odgodi, ali BiH i njen narod već imaju odluke o tom pitanju. Vidimo napore koji se ulažu u učlanjenje BiH u NATO”, konstatirao je premijer Republike Turske te ponovio da će Turska nastaviti pružati podršku članstvu BiH u NATO-u, kao i njenom članstvu u Europskoj uniji.

Binali Yildirim i Donald John Trump: SAD se polako okreće i približava stavu Republike Turske o pitanju borbe protiv terorizma, a o tome svjedoči i izjava predsjednika SAD-a Donalda Johna Trumpa koji je nedavno rekao da će se njegova zemlja povući iz Sirijske Arapske Republike te da je borba protiv takozvane Islamske države u velikoj mjeri okončan, rekao je urski premijer.

Govoreći o autoputu Sarajevo-Beograd, napomenuo je da će taj autoput, koji će povezivati BiH i Srbiju biti kružni i istovremeno tranzitni pu te, da će dio puta preko Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine biti dužine  142 km, a preko Sarajeva, Pala, Goražda i Višegrada 108 km.

– To znači 252 km puta koji se treba izgraditi u oba pravca, jedan dio od 112 km je već izgrađen, tako da će ukupno biti oko 360 km – zaključio je trurski premijer Binali Yıldırım.

“Sada je”, dodao je, “na redu da se ide više u detalje i pripremi glavni projekt za direktnu izgradnju te da se pripremi novčana studija”.

Ponovo se osvrnuvši na Izborni zakon, turski premijer Binali Yıldırım je podvukao da on mora biti pravedan i ravnopravan za sve građane i da građani trebaju donijeti odluku o tome.

“Vanjske intervencije će samo pogoršati prilike za dogovor, jer nametanje sistema i reformi je možda i napad na suverenitet jedne države, što po mišljenju Republike Turske, nije u redu” – smatra on.

Binali Yildirim i Vladimir Vladimirovič Putin: Turski premijer je naglasio da dobri odnosi Republike Turske i Ruske Federacije, u kontekstu zemalja zapadnog Balkana, nisu nešto loše već dobro. “To se može pozitivno odraziti na ovu regiju, bilo da se radi o etničkim grupama, Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima, ili entitetima, Republika Turska i Ruska Federacija mogu surađivati kako bi se poboljšala suradnja u BiH” – mišljenja je turski premijer Binali Yıldırım. Također, dodao je da dobri odnosi s Ruskom Federacijom ne znače loše odnose sa SAD-om, jer sa obje zemlje imaju odnose na različitim nivoima i dimenzijama.

Za investicije Republike Turske u BiH rekao je da ih ne ostvaruju samo u BiH već i u svim zemljama Balkanskog poluotoka, a i šire, u Africi, na Kavkazu te u centralnoj Aziji.

Naglasio je da je autoput Sarajevo-Beograd važan jer će spojiti BiH i Republiku Srbiju te zemlje na sjeveru i jugu, kazavši da je to projekt regionalne suradnje.

“Taj projekt će biti i konkretan primjer povećanja turskih investicija u BiH, gdje već imamo više od 100 firmi. Kada proširimo Sporazum o slobodnoj trgovini ove godine, imat ćemo možda i veće povećanje u obujmu trgovinske razmjene obje zemlje, što će zainteresirati veći broj turskih investitora da više ulažu u BiH – kazao je.

Napomenuo je da privatne turske tvrtke dolaze u BiH, ali mišljenja je da bi mogle dolaziti u većem broju.

“Neke tvrtke imaju određene probleme u BiH kao što je kupovina sirovina, što smo primijetili tijekom posjete BiH i mislim da će ministri u BiH pokušati riješiti te probleme” – napomenuo je.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ove godine izvoz BiH u Republiku Tursku veći nego uvoz te obećao da će Republika Turska u sljedećem razdoblju uraditi sve da se ta ekonomska suradnja razvija i napreduje.

„Zamolio sam premijera da kao važna članica NATO-a, Republika Turska nastavi pružati potporu BiH, a posebno da se založi za mogućnost aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO Savezu, čije aktiviranje očekujemo na jednom od sljedećih sastanaka. Republika Turska je uvijek bila na strani BiH i snažno podržavala ova dva prioriteta”, kazao je Denis Zvizdić

Tijekom razgovora s predstavnicima BiH medija, osvrnuo se na odnose Republike Turske i Sjedinjenih Američkih Država, kazavši da s vremena na vrijeme imaju određene nesuglasice, ali i dobar razvoj odnosa.

To, kaže, potvrđuje i činjenica da se SAD polako okreće i približava stavu Republike Turske o pitanju borbe protiv terorizma, kao i izjava predsjednika SAD-a Donalda Johna Trumpa koji je nedavno rekao da će se njegova zemlja povući iz Sirijske Arapske Republike te da je borba protiv takozvane Islamske države u velikoj mjeri okončana.

Za odnose Republike Turske s Ruskom Federacijom, turski premijer Binali Yıldırım je kazao da su dobri i da je to prirodno, jer su susjedi već stoljećima i imaju zajedničku granicu.

Ocijenio je da dobri odnosi Republike Turske i Ruske Federacije, u kontekstu zemalja zapadnog Balkana, nisu nešto loše već dobro.

“To se može pozitivno odraziti na ovu regiju, bilo da se radi o etničkim grupama, Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima, ili entitetima, Republika Turska i Ruska Federacija mogu surađivati kako bi se poboljšala suradnja u BiH” – mišljenja je turski premijer Binali Yıldırım.

Također, dodao je da dobri odnosi s Ruskom Federacijom ne znače loše odnose sa SAD-om, jer sa obje zemlje imaju odnose na različitim nivoima i dimenzijama.

Turski premijer Binali Yıldırım je komentirao i problem terorizma, posebno izdvojivši terorističku organizaciju Fetullahci (FETO), koju je ocijenio kao globalni problem, a ne samo problem Republike Turske.

Podsjetio je da je ova organizacija aktivna u više od 60 zemalja, uključujući i zemlje Balkana, naglasivši da BiH mora biti posebno oprezna.

Turski premijer danas završava dvodnevnu posjetu BiH, u koju je došao na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića

“Ukoliko kažemo da oni nisu ovdje još ništa ostvarili, bave se trgovinom i samo žele predstaviti neke vrijednosti Islama, to je velika greška, jer mi smo to u Turskoj vidjeli i doživjeli” – kazao je premijer te upozorio da FETO radi tajno, jer se kriju iza nekih islamskih vrijednosti, djeluju i ponašaju se “poput svih nas”.

Međutim, kako je rekao, jednog dana, kada budu smatrali da su dobili određenu snagu, kreću u akciju kako bi dobili kontrolu nad jednom državom.

Stoga, zaključio je turski premijer Binali Yıldırım, dužnost je republike Turske “da upozori prijatelje u BiH da budu oprezni po ovom pitanju”, jer će FETO jednog dana sigurno izazvati velike probleme i u BiH.

Turski premijer danas završava dvodnevnu posjetu BiH, u koju je došao na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Tijekom posjete, turski premijer je predvodio delegaciju turskih zvaničnika, među kojima su bili zamjenik premijera Recep Akdağ, šef turske diplomacije Mevlüt Çavuşoğlu, ministar gospodarstva Nihat Zeybekci, ministar prometa i komunikacija Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske, Ali Erbaş.

Turski premijer Binali Yıldırım se tijekom posjete BiH sastao s brojnim BiH dužnosnicima, između ostalih i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH te članovima Predsjedništva BiH. (Theo Ljubić, Radio Sarajevo, Reuters)

Facebook Komentari