Kovač: Potez Rusije ne zaoštrava, nego umiruje odnose

Bivši ministar vanjskih poslova, HDZ-ov Miro Kovač, komentirao je u Dnevniku N1 odluku Rusije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi.

“Za nas je ključno da taj potez neće imati posljedice na rad hrvatskog veleposlanstva u Moskvi”, rekao je Miro Kovač te dodao da Rusija ovim potezom poručuje da s Hrvatskom želi biti u dobrim odnosima. “Ova mjera ne zaoštrava, nego umiruje odnose”, kazao je Kovač.

“Potez Rusije pokazuje da ovo što je Hrvatska napravila ne doživljava kao neprijateljski čin, nego kao čin solidarnosti”, kazao je Kovač i dodao da su mu Rusi prije nekoliko mjeseci kazali da prihvaćaju da je Hrvatska članica EU i NATO-a i da s kao takvom Hrvatskom žele graditi odnose.
“Ovo za Hrvatsku nije dramatično i ne dovodi do eskalacije”, kazao je Kovač te dodao da hrvatska diplomacija neće imati nikakve štete zbog ovog poteza Rusije.
Kovač je na pitanje kolika je mogućnost da se ruski predsjednik Putin odazove pozivu u Hrvatsku, koji mu je prije tjedan dana ponovila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kazao da je “uvjeren da se taj posjet može realizirati, ali će ovisiti o odnosima na relaciji ‘politički zapad’ – Rusija”.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je hrvatskom veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena odluka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi.

Slijedom sjednice Europskog vijeća održane 23. ožujka Republika Hrvatska se, kao i većina država članica EU, solidarizirala s Velikom Britanijom povodom slučaja trovanja bivšeg ruskog obavještajca Skripalja i njegove kćeri u Salisburyju te je 26. ožujka uskratila gostoprimstvo jednom diplomatu ruskog veleposlanstva u Zagrebu, podsjeća MVEP u priopćenju.

Dodaju i da je “proglašavanjem jednog ruskog diplomata persona non grata hrvatska je Vlada stala uz saveznike i partnere u EU i NATO i jasno osudila svaku prijetnju međunarodnom pravu te europskoj i globalnoj sigurnosti”.
“Danas 30. ožujka, hrvatskom veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena je odluka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi”, priopćio je MVEP bez navođenja o kome je riječ.

Jutarnji list je od izvora ruske novinske agencije Sputnik saznao da nitko od hrvatskih diplomata u Moskvi neće biti protjeran već je za personu non grata proglašena Rina Eterović Goreta, šefica kabineta ministrice vanjskih i europskih poslova što znači da ne smije putovati u Rusiju u službenom statusu.

Facebook Komentari