Izraelske obrambene snage (IDF) su u stanju pripravnosti zbog nereda u pojasu Gaze i reagiraju na napade Palestinaca. Jedna osoba poginula, 54 ozlijeđeno

Jedna je osoba u Pojasu Gaze ubijena, a još jedna ranjena u eksploziji izraelskog tenkovskog projektila uslijed rasta napetosti u petak uoči najavljenih palestinskih prosvjeda duž granice s Državom Izrael, priopćeno je iz ministarstva zdravstva Gaze.

Izraelske obrambene snage (IDF) odbile su davati komentare te provjeravaju okolnosti samog događaja.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) potvrdio je da tisuće Palestinaca sudjeluju na prosvjedima na šest lokacija u Pojasu Gaze. Po njegovim riječima, izraelske vojnike napadaju zapaljenim gumama i kamenjem. “Izraelska vojska uspostavila je oko Pojasa Gaze zatvorenu vojnu zonu i za sve aktivnosti u tom sektoru potrebno je njezino odobrenje”, rekao je.

Po palestinskom Crvenom polumjesecu, u pucnjavi izraelskih vojnika ozlijeđeno je pedeset i četiri prosvjednika.

Rano u petak, prije početka prosvjeda, jedan Palestinac poginuo je u izraelskom topničkom napadu na jugu pojasa Gaze, objavilo je mjesno ministarstvo zdravlja.

Prosvjednici su se okupili na više mjesta duž granice u povodu protestnog pokreta nazvanog “Veliki marš povratka” koji bi trebao trajati šest tjedana i kojim se traži “pravo na povratak” palestinskih izbjeglica i osuđuje stroga izraelska blokada Gaze

Prosvjednici su se okupili na više mjesta duž granice u povodu protestnog pokreta nazvanog “Veliki marš povratka” koji bi trebao trajati šest tjedana i kojim se traži “pravo na povratak” palestinskih izbjeglica i osuđuje stroga izraelska blokada Gaze.

Prvi dan pokreta poklopio se s Danom zemlje, kojim se svake godine odaje počast izraelskim Arapima ubijenima 1976. godine tijekom prosvjeda protiv konfiskacije njihova zemljišta.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) potvrdio je da tisuće Palestinaca sudjeluju na prosvjedima na šest lokacija u Pojasu Gaze. Po njegovim riječima, izraelske vojnike napadaju zapaljenim gumama i kamenjem. “Izraelska vojska uspostavila je oko Pojasa Gaze zatvorenu vojnu zonu i za sve aktivnosti u tom sektoru potrebno je njezino odobrenje”, rekao je.

Palestinci u Pojasu Gaze najavili su šestotjedne prosvjede u izbjegličkom kampu nedaleko od granice s Državom Izrael, zahtijevajući da se palestinskim izbjeglicama dopusti povratak u današnji Izrael, zbog čega su Izraelske obrambene snage (IDF) povisile stanje bojeve pripravnosti duž cijele granice s Gazom.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze izjavio je da je nedaleko od grada Khan Yunisa ubijen jedan zemljoradnik, dok je drugi ranjen, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Palestinci u Pojasu Gaze najavili su šestotjedne prosvjede u izbjegličkom kampu nedaleko od  granice s Državom Izrael, zahtijevajući da se palestinskim izbjeglicama dopusti povratak u današnji Izrael, zbog čega su Izraelske obrambene snage (IDF) povisile stanje bojeve pripravnosti duž cijele granice s Gazom. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari