Benjamin “Bibi” Netanyahu: Vojni sporazum s Hrvatskom pokazuje snagu izraelske vojne industrije i jačanje postojećih odnosa Države Izrael i Republike Hrvatske u više područja

Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibi” Netanyahu ocijenio je da sporazum s Republikom Hrvatskom o prodaji dvanaest korištenih i dorađenih borbenih zrakoplova Lockheed Martin F-16 C/D Barak u vrijednosti 2,9 milijardi kuna (500 milijuna američkih dolara) pokazuje snagu izraelske vojne industrije i jačanje postojećih odnosa Države Izrael i Republike Hrvatske u više područja, prenose danas svi izraelski mediji.

Hrvatska vlada na sjednici u četvrtak jednoglasno je odlučila kupiti dvanaest zrakoplova Lockheed Martin F-16 C/D Barak, koji će Republiku Hrvatsku u idućih deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.

Hrvatska vlada na sjednici u četvrtak jednoglasno je odlučila kupiti dvanaest zrakoplova Lockheed Martin F-16 C/D Barak, koji će Republiku Hrvatsku u idućih deset godina stajati 2,9 milijardi kuna. Ponuda obuhvaća i nazočnost instruktora ponuditelja u Republici Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu “obuka obučavatelja“ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Predloženi koncept za potporu i održivost zrakoplova Lockheed Martin F-16 C/D Barak podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Republici Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Državi Izrael.

Lockheed Martin F-16 C/D Barak

“Izraelska vojna idustrija još jednom je dokazala da je najbolja na svijetu. Ovaj sporazum će osnažiti već postojeće odnose između Izraela i Hrvatske na području sigurnosti, obrane i gospodarstva”, kazao je Benjamin “Bibi” Netanyahu čije riječi prenosi dnevni list Haaretz.

Prema njegovim riječima, taj će sporazum također “ojačati izraelske zračne snage i izraelsku sigurnost općenito”.

Mediji prenose i riječi hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića koji je potpisivanje sporazuma nazvao “povijesnim danom za hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ulaganjem u sigurnost zemlje”

Internetski portal “Israel Defence” prenosi ocjenu izraelskog ministarstva obrane koji je potpisivanje sporazuma nazvao “važnom prekretnicom u jačanju bilateralnih odnosa (…) i strateške suradnje između dvije zemlje”.

Mediji prenose i riječi hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića koji je potpisivanje sporazuma nazvao “povijesnim danom za hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ulaganjem u sigurnost zemlje”.

Navode i riječi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je Vijeće za obranu donijelo “odgovornu odluku koja će zadovoljiti potrebe hrvatskih zračnih snaga u sljedeićh trideset godina”.

Izraelski mediji također ističu da je Republika Hrvatska dala prednost Državi Izrael s Lockheed Martin F-16 C/D Barak zrakoplovima ispred “drugoplasirane” Kraljevine Švedske koja je nudila eskadrilu zrakoplova Saab JAS 39 Gripen

“Jerusalem On Line” podsjeća da su o tom sporazumu Andrej Plenković i Benjamin “Bibi” Netanyahu prvi puta razgovarali na margini Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u siječnju ove godine.

Izraelski mediji također ističu da je Republika Hrvatska dala prednost Državi Izrael s Lockheed Martin F-16 C/D Barak zrakoplovima ispred “drugoplasirane” Kraljevine Švedske koja je nudila eskadrilu zrakoplova Saab JAS 39 Gripen te da je Republika Hrvatska, članica NATO-a, u “mini utrci u naoružanju s ruskom saveznicom Republikom Srbijom koja je nedavno nabavila šest polovnih ruskih borbenih zrakoplova MiG-29”.  (Theo Ljubić, Haaretz, Israel Defence, Jerusalem On Line)

Facebook Komentari