Premijerka Theresa Mary May obilazi Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi s Britancima razgovarala o Brexitu

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May će danas obići sve sastavnice Ujedinjenog Kraljevstva kako bi godinu dana prije izlaska zemlje iz Europske unije razgovarala sa svojim sunarodnjacima o Brexitu.

“Danas, godinu dana prije nego Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU i počne krčiti novi put u svijetu, dolazim u posjet četirima nacijama Unije kako bi čula što ljudi diljem zemlje misle o Brexitu”, rekla je Theresa Mary May uoči tog jednodnevnog posjeta, objavio je Downing Street 10 – sjedište britanske Vlade.

“Kad preuzmemo kontrolu nad našim zakonima, granicama i novcem i iskoristimo prilike koje nam nudi Brexit, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske će napredovati kao snažna i jedinstvena zemlja koja će donijeti korist svima, bez obzira jeste li glasovali za ili protiv Brexita”, rezolutna je bila u izjavi medijima britanska premijerka Theresa Mary May

Premijerka May svoje putovanje Ujedinjenim Kraljevstvom počinje u Škotskoj, gdje će posjetiti tekstilnu tvornicu u Ayrshireu, zatim odlazi u Newcastle, na sjeveroistoku Engleske gdje će se sastati sa skupinom roditelja i djece. Ručat će s poljodjelcima blizu Belfasta, prijestolnice Ulsera, odnosno Sjeverne Irske a zatim posjetiti Barry gdje će sudjelovati na okruglom stolu s poduzetnicima iz Walesa, objavljuje britanska novinska agencija Reuters.

Britanska premijerka Theresa Mary May tvrdi da će nakon Brexita sastavnice Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske imati veće ovlasti u odlučivanju od onih koje je dosad imao Bruxelles.

Budući da je jedna od spornih točaka u pregovorima s EU-om i pitanje granice između Sjeverne Irske, britanske pokrajine koja će 29. ožujka 2019. godine zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva izaći iz EU-a i Republike Irske, koja ostaje u EU-u, Theresa Mary May se obvezuje da će “štititi cjelovitost Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske”.

“To znači kako moramo osigurati da na našem zajedničkom unutarnjem tržištu ne bude barijera i da Ujedinjeno Kraljevstvo ubuduće bude kadro poštovati svoje međunarodne obveze”, rekla je.

Budući da je jedna od spornih točaka u pregovorima s EU-om i pitanje granice između Sjeverne Irske, britanske pokrajine koja će 29. ožujka 2019. godine zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva izaći iz EU-a i Republike Irske, koja ostaje u EU-u, Theresa Mary May se obvezuje da će “štititi cjelovitost Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske”

Sigurna u “blistavu” budućnost, premijerka zamišlja buduće Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske državom koja “slobodno trguje s prijateljima i s partnerima u Europi i izvan nje”.

“Kad preuzmemo kontrolu nad našim zakonima, granicama i novcem i iskoristimo prilike koje nam nudi Brexit, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske će napredovati kao snažna i jedinstvena zemlja koja će donijeti korist svima, bez obzira jeste li glasovali za ili protiv Brexita”, rezolutna je bila u izjavi medijima britanska premijerka Theresa Mary May . (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari