Povjerenstvo za otvaranje komunističke arhive potvrdilo je suradnju Julie Kristeve s tajnim službama Bugarske

Bugarsko povjerenstvo zaduženo za otvaranje tajnih komunističkih arhiva agenata posjeduje izvješća agenata koji potvrđuju suradnju filozofkinje Julije Kristeve s komunističkim tajnim službama i bit će objavljeni u petak, rekla je u četvrtak jedna članica povjerenstva.

“Povjerenstvo raspolaže originalnim dokumetnima i jednoglasno je izglasalo rezoluciju” kojom se francuska filozofkinja bugarskog podrijetla svrstava među suradnike komunističkih službi, izjavila je Ekaterina Bončeva, članica povjerenstva, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Dio bugarskog komunističkog arhiva

Dokumenti iz kojih su izvedeni zaključci će biti objavljeni u petak. To su izvješća agenata službi, ali nije pronađen niti jedan rukopis Julie Kristeve koja živi u Francuskoj od 1966. godine, a ona je u srijedu u izjavi za francuski tjednik L’Obs zanijekala bila kakvu suradnju s bugarskim tajnim komunističkim službama.

Stekavši francusko državljanstvo udajom za pisca Philippea Sollersa, Julia Kristeva istaknula se kao intelektualka i autorica bogatog opusa

Julia Kristeva je imigrirala u Francusku 1966. godine navodno zbog studiranja.

Stekavši francusko državljanstvo udajom za pisca Philippea Sollersa, Julia Kristeva istaknula se kao intelektualka i autorica bogatog opusa koji obuhvaća djela s područja književnosti, psihoanalize, lingvistike i semiotike. (Theo Ljubić, AFP)

Facebook Komentari