Plenković u poslovično lijevo liberalnoj Lici: Mislim da sam temeljito objasnio bit Konvencije

Ad

Premijer Andrej Plenković boravi u Gospiću gdje se održava radni i zatvoreni sastanak povjerenstava raspuštenih županijskog i gradskog ogranka HDZ-a. Nakon sastanka je dao izjavu za medije.

“Ovo je bila prigoda da našim kolegama u Lici neposredno približim aktivnosti i Vlade i stranke s obzirom na aktualna zbivanja. Imao sam prigodu pojasniti stavove od refinanciranja dijela duga u cestarskom sektoru, o odluci o kupnji borbenih zrakoplova, pa do pitanja koja se odnose na predstojeće potvrđivanje u Saboru Konvencije Vijeća Europe. Sve su to teme koje su važne da predstavnici na lokalnoj razini čuju direktno od mene. Vjerujem da je sad potpunija i cjelovitija informacija”, rekao je Plenković, istaknuvši da će za dva mjeseca HDZ održati sabor stranke, kao i da je važno da unutarstranački izbori koji se trebaju održati u Ličko-senjskoj županiji prođu mirno i transparentno.

Istaknuo je da je jedini saborski zastupnik HDZ-a iz Like, Marijan Kustić, jasno podržao stav Predsjedništva i većinski stav stranke te da će, sukladno tome, glasati za ratifikaciju. “Mislim da sam vrlo temeljito objasnio sadržaj Konvencije, njenu bit i nastanak i predstavio smisao interpretativne izjave, koji svima daje sigurnost i jamstvo kako Republika Hrvatska čita konvenciju i kako će je primjenjivati”, rekao je.

“Što se tiče stava Hrvatske biskupske konferencije, mislim da nakon što je Vlada usvojila interpretativnu izjavu postoji visoki prostor za razumijevanje onoga što smo osluhnuli i na koji način idemo dalje u taj proces. Odluka Vlade je čvrsta i utemeljena na programu i na čvrstom opredjeljenju da fenomen nasilja nad ženama i u obitelji postoji. Ja ne vidim nikakav problem da bi usvajanje te Konvencije i njena kasnija provedba na bilo koji način bilo u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske”, rekao je Plenković.

Upitan hoće li njemu politički štetiti eventualne uskrsne propovijedi, na kojima će svećenici s oltara ponovno kritizirati usvajanje Konvencije, Plenković je rekao da na njemu nije da to komentira. “Mi smo dobili podršku hrvatskih birača 2016. godine i radimo stvari koje su dobre i korisne za Hrvatsku”, kazao je.

Komentirao je i kupovinu višenamjenskih borbenih zrakoplova. “Kupovina aviona strateški je posao. Stručni tim je analizirao sve ponude i mislim da smo, obzirom na financijske mogućnosti, realne potrebe i priuštivost ovakve investicije obavili dobar posao”, rekao je Plenković.

Upitan o temi blokiranih, Plenković je istaknuo da su krenuli u tri smjera kako bi se riješio taj problem. “Čim prijedlozi budu zreli, izaći ćemo s njima u javnost”, rekao je, prenosi N1.

Facebook Komentari