Plenković može biti zadovoljan, Bernardić posvađao oporbu

Ad

U oporbi vlada prilično napeto stanje stanje.

Još uvijek se ne stišavaju reakcije na izjave Davora Bernardića iz Umaga, kada je, između ostalog poručio da je “IDS omogućio HDZ-u tihu okupaciju Istre”.

Šef IDS-a, Boris Miletić, mu je poručio da su mu izjave nesuvisle, slično su reagirali i iz GLAS-a, a Bernardićevi stavovi neshvatljivi su i šefu HSS-a, Kreši Beljaku.

Andrej Plenković ima razloga za zadovoljstvo.

Pokušavajući smiriti stvar, Bernardićevi najbliži suradnici opet se sjećaju Zorana Milanovića.

“Sjetite se kako je Milanović govorio za IDS, da je to jedan kartel, da je to mafijaška organizacija, u međuvremenu su se odnosi promijenili. Nije ovo rat, tada je to bio rat, a ovo danas je možda jedan pucanj”, rekao je Rajko Ostojić.

No čini se da to partneri ovaj put baš i nisu tako bezazleno doživjeli.

“Ne znam stvarno što je Bernardiću došlo da izgovori toliku količinu besmislica. I to iz Umaga, gdje su SDP sa HDZom u koaliciji. Hrvatskoj je potreban jedan stabilan i složen libveralni centar, pred nama je zakon o pobačaju, no izgleda da ćemo se s time morati boriti bez SDP-a”, kazao je Miletić.

“Došlo je vrijeme da se Bernardić uozbilji, i poruka mojim dragim kolegama iz SDP-a, došlo je vrijeme da se uozbiljite jer ovo sve skupa ne ide na dobro, jer znate, postoji vrijeme kad se treba reći dosta, i vrijeme je da se kaže – dosta”, poručuje pak šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Iako to opisuju kao znanstvenu fantastiku, neke oporbene stranke ne isključuju mogućnost suradnje s HDZ-om.

“Kaže se u politici nikad ne reci nikad. Ako se HDZ promijeni, onda da. Ako se HDZ ne promijeni i ostane isti kakav je zadnjih 25 godina, onda nećemo s njima u koaliciju. Dok se vodi ovakva politika, podanička, sluganska, mi s njima nećemo”, poručuje Beljak.

Dio oporbe, pak, ne vidi problem u Bernardićevoj komunikaciji no samo zato jer tvrde da ne funkcioniraju po ideološkom ključu.

“Ma on tako želi pridobiti glasove ljevice. Svaki dobar prijedlog, neovisno od koga dolazi a ide u korist građana, mi ćemo podržati i nećemo biti neke uvrijeđene nevjeste iako nam to stalno iz HDZ-a i iz SDPa stavljaju na teret, mi ćemo se za građane boriti u Saboru”, kazao je Mostov Nikola Grmoja

No na prvim izborima koji stižu u redovnom ritmu – onima za europski parlament – SDP ima velika očekivanja, s tim da na njih očito misle ići – sami, analizira N1.

Facebook Komentari