Država Izrael zadovoljna hrvatskom kupnjom dvanaest zrakoplova Lockheed Martin F-16 C/D Barak i uvjerena u jačanje gospodarske suradnje

Država Izrael je zadovoljna odlukom Vlade Republike Hrvatske o kupnji izraelskih vojnih zrakoplova Lockheed Martin F-16 C/D Barak, objavilo je danas Veleposlanstvo Države Izrael u Zagrebu, u vjeri da će ta strateška suradnja jačati veze između dviju država u raznim gospodarskim područjima.

Hrvatska vlada je na sjednici danas jednoglasno odlučila kupiti dvanaest zrakoplova Lockheed Martin F-16 C/D Barak, koji će Republiku Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.

“Izrael je bio jedan od četiri ponuđača, a sad je zadovoljan što je hrvatska Vlada nakon detaljnog profesionalnog razmatranja odlučila odabrati izraelsku ponudu”, odgovorilo je izraelsko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska Vlada je na sjednici danas jednoglasno odlučila kupiti 12 Lockheed Martin F-16 C/D Barak, koji će Republiku Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna

“Izraelsko ratno zrakoplovstvo jedno je od najboljih na svijetu i biti će spremno podijeliti svoje profesionalno iskustvo s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom”, dodaje se u priopćenju Veleposlanstva Države Izrael u Zagrebu.

Veleposlanstvo Države Izrael u Zagrebu vjeruje da će ova strateška odluka ojačati gospodarsku suradnju dviju prijateljskih i savezničkih država.

“Vjerujemo da će ova strateška suradnja dovesti do jačanja povezanosti na različitim područjima gospodarstva, znanosti, modernih tehnologija i obrazovanja”, navodi se.

Predloženi koncept za potporu i održivost ratnih zrakoplova Lockheed Martin F-16 C/D Barak podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Republici Hrvatskoj, također i inženjersku potporu u Državi Izrael.

Izraelska ponuda predviđa isporuku dvanaest aviona Lockheed Martin F-16 C/D Barak  s kompatibilnom opremom NATO Saveza i s naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuku pilota i tehničkog osoblja u Državi Izrael po načelu “obuka obučavatelja”, inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore.

Lockheed Martin F-16 C/D Barak

Ponuda obuhvaća i nazočnost instruktora ponuditelja u Republici Hrvatskoj glede pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu “obuka obučavatelja“ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Predloženi koncept za potporu i održivost ratnih zrakoplova Lockheed Martin F-16 C/D Barak podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Republici Hrvatskoj, također i inženjersku potporu u Državi Izrael.

Izraelska ponuda predviđa isporuku dvanaest aviona Lockheed Martin F-16 C/D Barak  s kompatibilnom opremom NATO Saveza i s naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuku pilota i tehničkog osoblja u Državi Izrael po načelu “obuka obučavatelja”, inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore

Na odabranim izraelskim vojnim zrakoplovima provedene su višestruke nadogradnje i modernizacija sustava i strukture zrakoplova, što jamči visoku tehnološku razinu. Zrakoplovi Lockheed Martin F-16 C/D Barak će biti isporučeni s resursom od 3000 efektivnih sati naleta što je, prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, dostatno za idućih 25 godina.

Facebook Komentari