Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan neće protjerivati ruske diplomate

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan sredinom godine ce posjetiti BiH te da će tada biti potpisano deset sporazuma između dvije zemlje

Republika Turska neće poduzeti mjere protiv Ruske Federacije, kojoj Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske pripisuje trovanje na njezinu tlu bivšeg dvostrukog agenta, na temelju britanskih optužbi, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, javljaju turski mediji.

Do izjava dolazi u trenutku kad su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Ukrajina, Republika Moldavija i zemlje Europske unije – SR Njemačka, Francuska, Kraljevina Belgija, Republika Poljska, Litva, Češka, Italija, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Danska, Kraljevina Švedska, Latvija, Estonija, Republika Finska, Rumunjska i Republika Hrvatska kao i NATO, čija je članica i Republika Turska od 1952. godine, protjerali na usklađen način ovog tjedna ruske diplomate.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Američkim Državama

“Ne predviđamo poduzeti slične mjere samo zato jer su neke zemlje poduzele mjere na temelju optužbi”, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, a prenijeli dnevnici Hürriyet i Yeni Şafak.

“Apsolutno ne dolazi u obzir da djelujemo kao one”, dodao je turski predsjednik odgovarajući na pitanja novinara vraćajući se iz Bugarske gdje je susreo u ponedjeljak šefove Europskog vijeća Donalda Tuska i Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine. U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Republika Turska koja posjeduje drugu po brojnosti vojsku u okviru NATO-a, relativno je tiho odreagirala na aferu Skripal koja je navela London i njegove saveznike da se na spektakularan način suprotstave zajednički Moskvi koja sa svoje strane odbacuje svaku umiješanost.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ne predviđamo poduzeti slične mjere samo zato jer su neke zemlje poduzele mjere na temelju optužbi”, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine.  U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Međusobni izgon diplomata Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Ruske Federacije u kojem britanski saveznici: sve članice NATO-a, SAD i EU jednodušno podupiru odlučnu britansku premijerku Theresu Mary May i britansku Vladu u cjelini, dodatno su  zaoštrili gotovo hladnoratovsko ozračje koje vlada između Zapada i Rusije u zadnjem mandatu Vladimira Putina. (Theo Ljubić, Hürriyet, Yeni Şafak)

Facebook Komentari