MVP Rusije sugerira da iza napada na Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju stoje britanske specijalne službe

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije kojeg predvodi ministar Sergej Viktorovič Lavrov sugeriralo je danas da je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske izvelo napad kemijskim otrovom na bivšega dvostrukog rusko-britanskog špijuna na jugu Engleske ranije ovog mjeseca.

“Analiza svih okolnosti otkriva nezainteresiranost britanskih vlasti za pronalaženje stvarnih motiva i počinitelja zločina”, reklo je rusko ministarstvo u izjavi. To “nas dovodi do pomisli o mogućoj upletenosti (u taj zločin) britanskih specijalnih službi”, dodaje se.

Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija u bolnici su u kritičnom no stabilnom stanju. Pronađeni su bez svijesti na klupi u engleskom gradu Salisburyju početkom ožujka ove godine.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

“Britanske vlasti sustavno pokazuju nesposobnost da osiguraju sigurnost ruskim državljanima na njihovu (britanskom) teritoriju, reklo je rusko ministarstvo. “Očit i primjeri su trovanje bivšega ruskog zaposlenika FSB-a (Федеральная служба безопасности Российской Федерации) A. Litvninenka, smrt ruskog poslovnog čovjeka B. Patarkacišvilija i A. Perepilihnija pod nerazjašnjenim okolnostima, tajanstveno ‘samoubojstvo’ B. Berezovskog i davljenje njegova poslovnog partnera N. Gluškova te konačno napad na život i zdravlje S. Skripala i J. Skripal”, navodi se u izjavi, a prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Britanske vlasti rekle su da su Skripali napadnuti nervnim otrovom ruskog podrijetla, agensom”Novičok” koji je proizveden još u doba komunističkog Sovjetskog Saveza.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6 i za prodaju ruskih državnih tajni Velikoj Britaniji 2006. godine, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Razmijenjen je u Velikoj Britaniji četiri godine kasnije, nakon što je pomilovan 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama,

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine. U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine.  U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Međusobni izgon diplomata Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Ruske Federacije u kojem britanski saveznici: sve članice NATO-a, SAD i EU jednodušno podupiru odlučnu britansku premijerku Theresu Mary May i britansku Vladu u cjelini, dodatno su  zaoštrili gotovo hladnoratovsko ozračje koje vlada između Zapada i Rusije u zadnjem mandatu predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina.

Zapadne zemlje koordinirano su protjerale mnoge ruske veleposlanike zbog napada na Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju, što bi moglo dovesti do “situacije Hladnog rata”, upozorio je ruski veleposlanik Grigori S. Logvinov u Australiji. (Theo Ljubić, RIA Novosti)

Facebook Komentari