Živi zid o vazalnom odnosu i protjerivanju ruskog diplomata: Ovo je nepromišljena i paušalna politička odluka

Predsjednik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić započeo je izlaganje osvrtom na ponašanje premijera Plenkovića utvrdivši da radi kontinuitet dosadašnje vanjske politike, a to je politika sluganstva radi skupljanja briselskih bodova. Vezano uz odluku o protjerivanju ruskog diplomata Sinčić tvrdi:

“Njegova odluka je prije svega nepromišljena, nemamo nikakvu analizu o posljedicama. Također, nije usklađena jer predsjednica Grabar Kitarović ovih dana poziva predsjednika Rusije, Vladimira Putina, u posjet Republici Hrvatskoj, a premijer djeluje u smjeru sankcija. Radi se o pretjerivanju i preuranjenoj reakciji jer nemamo rezultate neovisne istrage kako bi znali tko je zapravo kriv. Ovo je nepromišljena i paušalna politička odluka. Trebam reći da mi u Živom zidu želimo da sve zemlje svijeta budu prijatelji Hrvatske, pa tako i Rusija, Amerika i Ujedinjeno Kraljevstvo. Vanjske politike koje se trenutno provode na našem području, politike HDZ-a i SDP-a ne vode nikamo. Nije neovisna, vezana je uz centar moći u Bruxellesu, Berlinu, SAD-u, UK” kaže Sinčić.

Naglasio je da će Živi zid, kada dobije priliku za to, provoditi politiku trajne neutralnosti. Prisjetio se sankcija prema Rusiji i loših posljedica koje su proizašle: “Ne samo da je Hrvatska zbog toga puno izgubila, jer izgubila je tržište, nego cijela Europa. Svi znamo da je Europa u tom ratu sankcijama izgubila tri puta više nego Rusija.”

Dr.sc. Dominik Vuletić, član Živog zida i vanjski član saborskog Odbora za europske poslove osvrnuo se na provođenje vanjske politike naglašavajući neozbiljnost.

“Nažalost, ovaj potez Hrvatske pokazuje da se opet demonstrira kao vazalni sluga vanjskih gospodara”, naglašava Vuletić te dodaje da postoje međunarodno pravni instrumenti za utvrđivanje odgovornosti u slučajevima uporabe kemijskog oružja sukladno Konvenciji o zabrani razvijanja, proizvodnje, gomilanja i korištenja kemijskog oružja i o njegovu uništenju. Upućuje na neovisne međunarodne organizacije koje provode istragu (Organizacija za zabranu kemijskog oružja u Den Haagu) i UK je pokrenulo proceduru istrage pri navedenom nadležnom tijelu.

“Ako neovisno nadležno tijelo i britansko pravosuđe utvrdi da iza svega stoji Ruska država tada se zalažemo za mjere protiv Rusije, ali bez odluke neovisnih međunarodnih organizacija i samog britanskog pravosuđa ne može se donositi odluka o protjerivanju diplomata jedne od državnih velesila u trenutku kada se finaliziraju dogovori u Agrokoru s ruskim vjerovnicima što izravno šteti hrvatskim nacionalnim i gospodarskim interesima. Dakle, interesi stranih država stavljaju se ispred vlastitih. Podsjetio bih Vas da su prije 15 godina predstavnici SAD-a i UK-a u Vijeću sigurnosti UN-a uvjeravali svijet da Irak proizvodi oružje za masovno uništenje. Svijet je povjerovao, uslijedio je rat i nastanak terorizma da bi se pokazalo da Irak nije radio oružje za masovno uništenje. Hrvatska ne mora sudjelovati u antiruskoj histeriji prije nego što dobijemo rezultate neovisne istrage” kaže Vuletić.

Sinčić se također osvrnuo na problematiku kupnje izraelskih aviona E-16 koje namjerava kupiti Vlada Republike Hrvatske.

“Vlada predvođena premijerom Plenkovićem i ministrom obrane, g. Krističevićićem namjerava kupiti avione koji su proizvedeni 80-ih godina. Zapravo se radi o starome željezu koji nema radnih sati. Neće moći mnogo letjeti ako ga kupimo što znači da ćemo za par godina morati kupovati nove avione. Samo ću postaviti pitanje. Kupuje li Republika Hrvatska avione iz Izraela zato da bi firma s kojom je povezan g. Krističević mogla dobiti poslove održavanja aviona? Radi li se ovdje o sukobu interesa!?”

Sinčić je naglasio da se Živi zid zalaže protiv kupnje bilo kakvih zrakoplova jer u ovom trenutku Republika Hrvatska ima mnogo veće probleme.

“Mi imamo 200.000 djece koja gladna odlaze u školu, koja su ispod granice siromaštva, imamo probleme s brodogradilištima, problem u Kutinskoj petrokemiji i brojne problem u Republici Hrvatskoj koju Vlada ne rješava. Nema novaca ni strategije, nego se bave kupnjom aviona. To je naš stav bio, to je naš stav i sada. S vremenom se pokazuje da je taj stav ispravan.”

Vrdoljak o protjerivanju ruskog diplomata: Malo je neobično

Facebook Komentari