Predsjednica RH o kupnji borbenih zrakoplova: Ja bih najradije kupila novi Mercedes, ali onda si ne mogu priuštiti ni hranu ni mnoge druge stvari

Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je nabavku aviona.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u trodnevnom je boravku u Karlovačkoj županiji, kamo je privremeno preselila svoj ured. Danas se susrela s obrtnicima i gospodarstvenicima Karlovačke županije, nakon čega je posjetila i Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske.

Novinari su iskoristili priliku da Predsjednicu upitaju za njezino mišljenje o kupnji aviona, odnosno trebaju li nam stari avioni. Podsjetimo, Hrvatska bi danas trebala donijeti odluku o nabavci borbenih aviona. Riječ je o najvećoj vojnoj investiciji Hrvatske vojske. Kao favoriti se spominju novi švedski Gripeni te 25 do 30 godina stari model F-16 Barak kojeg nude Izraelci.

“Ja ću prihvatiti onu opciju koju stručna skupina Ministarstva obrane i Glavnog stožera predlaže kao najbolju, najpovoljniju za Hrvatsku jer držim da o tome trebaju odlučiti prije svega stručnjaci i piloti. Bitna je sveobuhvatna ponuda kakva jest, dakle ona mora uključivati ne samo same borbene zrakoplove, već mora uključivati obuku, simulatore, streljivo i naravno strateška pitanja povezivanja gospodarstava i ulaganja u Hrvatsku. O tome ćemo razgovarati večeras. To da nam ne trebaju stari avioni… gledajte temeljno je pitanje u ovom trenutku razlika između generacija zrakoplova. Mi trenutno raspolažemo zrakoplovima druge generacije MiG21 dok većina Europske unije i naših susjeda koji imaju borbeno zrakoplovstvo raspolažu zrakoplovima četvrte generacije, dakle mi se moramo pomaknuti u četvrtu generaciju. Ja bih isto najradije kad bismo mogli kupiti nove zrakoplove. To je uvijek najbolja opcija, međutim valja računati što je najbolje za državu jer ne možete vi potrošiti novce koje nemate na zrakoplove, a koji vam trebaju za obrazovanje, za socijalna pitanja i za sve ostalo. Isto kao obitelj. Ja bih najradije kupila novi Mercedes, ali onda si ne mogu priuštiti ni hranu ni mnoge druge stvari. Dakle, moramo biti racionalni u u toj odluci. Naravno gledati na to da je ta sposobnost održiva za vrijeme koje dolazi, da je ne izgubimo u kratkom vremenu, već da se sagledaju sve njene prednosti, potencijalni nedostaci i da se u tom okviru donese najbolja moguća i najracionalnija odluka za državu”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović, piše dnevnik.hr.

Ivan Selak, legendarni vojni pilot u mirovini, u jučerašnjem je Dnevniku Nove TV kazao kako su izraelski F-16 borbeni avioni već prošli svoj životni vijek.

Selak upozorava kako rabljeni izraelski avioni nisu dobra opcija za Hrvatsku te će biti stariji od pilota koji će njima upravljati.

„Ne favoriziram nijedan zrakoplov i nemam nikakav interes, ali želim upozoriti kako se naši piloti na izraelskim F16 zasigurno neće naletjeti. Najveća mana F16 Barak zrakoplova je što su njime letjeli Izraelci koji su najbolji piloti na svijetu i najbolje ga koriste. Oni su ga izraubali. Kad je zrakoplov proizveden 80-ih, proizvođač je jasno naveo kako je njegov životni vijek 30 godina i 8.000 sati. Ti zrakoplovi su već toliko naletjeli“, kazao je Selak.

Strateško partnerstvo (II): Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca

Facebook Komentari