Državni vrh na sjednici odlučuje o borbenim zrakoplovima, Jarak: To je prevažna odluka da bi se poslalo birokratsko priopćenje, premijer bi se trebao osobno obratiti

Vijeće za obranu održat će sjednicu oko odluke o nabavci borbenih zrakoplova. Sjednica je zakazana za 18 sati.

U Dnevniku Nove TV ispred Banskih dvora gdje je u tijeku sastanak Vijeća za obranu uživo se javio Andrija Jarak.

“Sve prognoze te službeni i neslužbeni razgovoru upućuju da će Vlada prihvatiti izraelsku ponudu. Čeka se službena potvrda nakon sastanka koji je u tijeku i mogao bi potrajati. Radi se o pola milijarde dolara i javnost zanima zašto izraelski avioni stari 30 godina, a ne švedski koji su novi.

Najpoznatiji hrvatski vojni pilot u Dnevniku Nove TV je poručio da su izraelski avioni stari i da bi trebali razmišljati o novijima. Ako prihvatimo izraelsku ponudu, prvi F16 u Hrvatsku će stići 2020. godine, na 25. obljetnicu Oluje”, izvijestio je Jarak.

Objasnio je i daljnju proceduru.

“Sve je u rukama Vlade. Ako se večeras sve dogovori ta će se odluka usvojiti na prvoj sljedećoj sjednici Vlade te krenuti u nabavu. Zbog ogromne cijene ta će se kupovina odvijati u etapama pa ćemo punu eskadrilu imati tek 2022. godine“, kazao je Jarak i dodao da bi se premijer trebao osobno obratiti javnosti, a ne odluku objaviti putem priopćenja.

Uoči početka sjednice ministar obrane Damir Krstičević kratko se obratio novinarima i poručio da je sretan što se Vijeće za obranu sastaje nakon godinu dana. Nije želio otkriti za koji će se avion odlučiti.

„Jako je bitno da je na sjednici cijeli državni vrh. Prva točka dnevnog reda je odluka za višenamjenski borbeni avion, druga je pregled obrane i treća je rast“, kazao je Krstičević.

Na pitanje hoćemo li do 2020. stići primiti avione, Krstičević je poručio kako je to „naš san“.

„To je bitno jer Hrvatska će tada predsjedati Eurospkom unijom i slaviti 25 godina od Oluje. Mi želimo ostvariti taj san i zato se godinu dana bavimo tom problematika. Dolazimo na ovaj sastanak spremni odgovoriti na sva pitanja kako bi se donijela odluka“, kazao je ministar obrane koji nije želio otkriti kada bismo mogli preuzeti avione.

Odluka o nabavci borbenih zrakoplova još nije donesena, a iako se nagađa da će to biti izraelski F-16, nitko to u utorak nije htio potvrditi. U igri je također i švedski JAS-39 Gripen.

Ministar je prethodno samo naglasio spomenutu zakazanu sjednicu Vijeća za obranu u Banskim dvorima u 18 sati, a odluku nije komentirao.

“Tim je sagledavao sve te parametre da naša odluka bude realna. Moramo voditi računa o sposobnosti, ali i koliko to košta i o svim drugim izazovima hrvatskog društva, i školstvo, zdravstvo, poljoprivreda… sve su to ključni parametri o kojima moramo voditi računa”, rekao je Krstičević.

Odgovorio je i umirovljenom pilotu HRZ-a Ivanu Selaku, koji je za Dnevnik Nove TV rekao svoje mišljenje o opcijama koje se Hrvatskoj nude u smislu navedenih zrakoplova.

“Zrakoplovi koji će doći u Hrvatsku, a bit će stariji od pilota koji će njima letjeti, nisu dobra opcija za Hrvatsku”, rekao je Selak.

Krstičević mu je odgovorio. “Evo, možete pitati Ivicu Ivandića, on je čovjek koji je pobjegao MIG-om. Pitajte ga što on misli o zrakoplovu. U ovom procesu imamo dobre zrakoplove. Ne bih želio govoriti ništa negativno, i Gripen i F-16 je vrhunski zrakoplov”, rekao je Krstičević, javlja dnevnik.hr.

Predsjednica RH o kupnji borbenih zrakoplova: Ja bih najradije kupila novi Mercedes, ali onda si ne mogu priuštiti ni hranu ni mnoge druge stvari

Facebook Komentari