Australija, članica britanskog Commonwealtha slijedi primjer Londona te protjeruje dvojicu ruskih diplomata

Australija je najavila danas protjerivanje dvoje ruskih diplomata zbog slučaja Skripal koji se 4. ožujka ove godine dogodio u Salisburyju, u Engleskoj. Već su najviši dužnosnici Ujedinjenog Kraljevsva Velike Britanije i Sjeverne Irske pozdravili odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja Europske unije o protjerivanju desetaka ruskih diplomata u znak solidarnosti s Londonom zbog trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripala za koje se sumnjiči Moskva. Njima se sad pridruuje i članica Brianskog Commonwealtha – Ausralija.

Australijski premijer Malcolm Bligh Turnbull  rekao je da su u pitanju “neprijavljeni obavještajni agenti” i da dotični ruski diplomati – špijuni imaju sedam dana napustiti Australiju, prenosi njegovu izjavu brianska novinska agencija Reuters.

Britanska premijerka Theresa Mary May pozdravila je odluku saveznika “koja jasno pokazuje da stojimo rame uz rame kako bismo poslali najsnažniji mogući signal Ruskoj Federaciji da ne može nekažnjeno kršiti međunarodno pravo”, priopćio je njezin ured.

Australijski premijer Malcolm Bligh Turnbull rekao je da su u pitanju “neprijavljeni obavještajni agenti” i da dotični ruski diplomati – špijuni imaju sedam dana za napustiti Australiju

Dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija nađeni su ranije ovog mjeseca bez svijesti na klupi u engleskom gradu Salisburyju. Njihovo stanje je  i dalje kritično.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je za napad okrivilo Rusku Federaciju, što je službena Moskva odbacila.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevsva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alexander Boris de Pfeffel Johnson rekao je da je zapadna akcija protiv ruskih diplomata u SAD-u Kanadi i Europi najveće protjerivanje ruskih špijuna u povijesti, prenosi britanska novinska agencija Reuters. “Današnji izniman međunarodni odgovor naših saveznika stoji u povijesti kao najveće kolektivno protjerivanje ruskih obavještajnih časnika ikad i pomoći će u obrani naše zajedničke sigurnosti”, napisao je Alexander Boris de Pfeffel Johnson na svom Twitter profilu.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine. U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Službeni Washington uz odobrenje američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa je naredio ruskim diplomatima, njih 60, da napuste SAD, a naređeno je i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu. Visoki dužnosnik Bijele kuće je kazao da je za 12 od 60 Rusa utvrđeno da su pripadnici ruske obavještajne službe stacionirani u Ujedinjenim narodima u New Yorku. Rusi i njihove obitelji imaju sedam dana da napuste SAD, dodao je. Zatvaranje konzulata u Seattleu je naređeno zbog blizine ratne mornaričke baze.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevsttva, Theresa Mary May i australijski premijer Malcolm Bligh Turnbull

SAD, Kanada, Ukrajina i 14 zemalja EU-a – SR Njemačka, Francuska, Republika Poljska, Litva, Češka, Italija, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Danska, Kraljevina Švedska, Latvija, Estonija, Republika Finska, Rumunjska i Republika Hrvatska slijedili su primjer Londona te su jučer su protjerali više desetaka  ruskih diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine.  U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni. (Theo Ljubić, REUTERS)

Share This Article