Vlasti Kosova protjerale jednog srbijanskog dužnosnika, poticao je mržnju i nezadovoljstvo, a Vulinu i sličnima nisu dopustile ulazak

Ad

U pratnji velike kolone vozila kosovske policije, ravnatelj srbijanskog Ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, krenuo je prema prijelazu Merdare, gdje će biti predan vlastima Srbije.

Očekuje se da će policija Kosova, u koordinaciji s nadležnim tužiteljstvom, donijeti odluku o mjerama koje će poduzeti prema Đuriću, a među njima se spominje mogućnost stalne zabrane dolaska na Kosovo, piše Beta.

Ravnatelj Ureda za KiM, Marko Đurić, uhićen je danas popodne u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se pojavio usprkos zabrani ulaska na Kosovo od strane prištinskih vlasti. U policijsku postaju je doveden s lisicama na rukama i okružen s oko stotinu maskiranih pripadnika policije Kosova.

RTS javlja da su okupljeni ispred Mitrovačkog dvora otjerani suzavcem, dok KoSSev navodi da je kosovska policija bacila suzvac ispred dvorane i u samoj dvorani u kojoj se održavao Okrugli stol političkih predstavnika kosovskih Srba u okviru unutarnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji na kojemu je Đurić sudjelovao.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kazao je da uhićenje Marka Đurića pokazuje “brutalnu upotrebu sile” koje bi netko mogao protumačiti kao “pravu objava rata srpskom narodu i srpskoj državi”. On je ocijenio da je cilj akcije Prištine isprovocirati sličnu reakciju Beograda i tako dobiti “povod za neke jače akcije i za prekid normalizacije odnosa”.

Srbi su odmah nakon što je uhićen Đurić izašli na cestu kamionima i građevinskim strojevima i blokirali put Mitrovica – Priština, kod mjesta Rudar, javlja reporter N1.

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli rekao je da Đurić nije poštivao norme – da se dozvola za ulazak na Kosovo traži 72 sata ranije.

“Dobili smo njegov zahtjev, ali nismo mu mogli dopustiti ulazak danas”, naveo je.

“Imamo slučaj gospodina Đurića koji je, kao što znate, sve vrijeme u četvrtak i petak poticao mržnju i nezadovoljstvo, rekavši da on ide u svoju zemlju kada on želi i da ga nitko ne može zaustaviti. Naravno, mi smo mu rekli da treba poštivati norme, to znači da se traži dozvola 72 sata ranije. Mi smo dobili njegov zahtjev, ali nismo mogli, kako je on htio, da mu dozvolimo ulazak danas na Kosovo”, rekao je Pacolli.

Vlasti u Prištini zabranile su u ponedjeljak ulazak na teritorij Kosova srbijanskim ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je bio ulaz zabranjen i šefu vladina ureda za Kosovo Marku Đuriću, te glavnom tajniku srbijanskog predsjednika Nikoli Selakoviću, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Facebook Komentari