24.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska UIO usporedio kompjutersko brojanje glava: Držimo da je za demokraciju opasna pojava...

UIO usporedio kompjutersko brojanje glava: Držimo da je za demokraciju opasna pojava kad savjetnik premijera Plenkovića selektivno u medije plasira prebrojavanje prosvjednika

Udruga U ime obitelji poručila je priopćenjem kako smatra neprihvatljivim selektivno plasiranje informacija vezanih uz prosvjed protiv Istanbulske konvencije proteklog vikenda.

Iz Udruge podsjećaju kako je snimka na kojoj računalo prebrojava sudionike prosvjeda nazvanog “Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma”. Policija je tada izvijestila kako je na prosvjedu sudjelovalo 20.000 građana, a računalni softver FER-a nabrojao ih je – 3.123.

“G. Krešimir Macan, savjetnik premijera Plenkovića, objavio na svojoj Facebook stranici video istog računalnog programa nastalog na FER-u kako prebrojava osobe na prosvjednom skupu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije održanom na Trgu bana Jelačića u subotu, 24.3.2018. Podsjećamo da je policija izvijestila da je na tom skupu bilo 5,000 građana, dok je kompjutersko prebrojavanje pokazalo da ih ima 8,032”, piše U ime obitelji.

“Ne ulazimo u preciznost kompjuterskog prebrojavanja FER-ovog programa, ali iz obje snimke definitivno proizlazi da je ministar Božinović, odnosno Ministarstvo kojem je na čelu, povećalo broj sudionika na prosvjedu održanom 1.7.2017., a smanjilo broj sudionika na prosvjedu održanom 24.3.2018.”, nastavljaju.

“Držimo da je manipuliranje brojem sudionika od strane Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno ministra u Vladi g. Plenkovića – za demokraciju vrlo opasna pojava. Držimo da je jednako opasna pojava kad savjetnik premijera Plenkovića, odgovoran za odnose s javnošću, selektivno u medije plasira prebrojavanje prosvjednika pomoću istog FER-ovog programa – na jednom skupu, a izostavlja plasirati jednako dostupan video sa drugog skupa”, zaključuju u udruzi U ime obitelji.

Najnovije

Još iz rubrike