Najnovije

Američki predsjednik Donald Trump razmišlja o izgonu ruskih diplomata u znak solidarnosti s Londonom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump razmišlja o izgonu nekih ruskih diplomata iz SAD-a u znak solidarnosti s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske, a vezano za slučaj trovanja bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove keri Julije u Engleskoj, objavljuju svjetske novinske agencije.

Konačna odluka mogla bi ovisiti i o tome kako će europske prijestolnice odgovoriti na napad nervnim otrovom, kazao je neimenovani američki diplomatski izvor, a prenijela britanska novinska agencija Reuters.

Odluka bi mogla biti objavljena već tijekom današnjeg dana, dakle 26. ožujka ove godine.

Članice Europske unije prethodno su se suglasile da poduzmu dodatne kaznene mjere protiv Ruske Federacije za taj napad na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju, koji su u kritičnom stanju u bolnici otkad su pronađeni bez svijesti na klupi u Salisburyju 4. ožujka ove godine.

SAD se pridružio Ujedinjenom Kraljevstvu u okrivljavanju Moskve za taj napad, no Ruska Federacija odbacuje svaku odgovornost.

U međuvremenu je veleposlanik Europske unije u Ruskoj Federaciji, koji je prethodno pozvan na konzultacije u Bruxelles, kao reakcija na trovanje bivšeg ruskog špijuna, razgovarao sa šeficom europske diplomacije, objavio je ured Federice Mogherini.

REPUBLIKA HRVATSKA I EUROPSKA UNIJA SU NA ZAJEDNIČKIM STAJALIŠTIMA GLEDE SOLIDARNOSTI S UJEDINJENIM KRALJEVSTVOM VELIKE BRIANIJE I SJEVERN IRSKE

Konzultacije s veleposlanikom Markusom Edererom “nastavit će se sljedećih dana”, dodaje se u priopćenju.

Istovremeno, nekoliko članica Europske unije najavilo je poduzimanje mjera protiv Ruske Federacije, poput protjerivanja diplomata, kao reakciju na to trovanje počinjeno s pomoću moćnog nervnog otrova poznatog kao “Novičok” te proizvedenog još u doba komunističkog Sovjetskog Saveza.

Prije radne večere šefova država ili Vlada dvadeset i osam zemalja članica, sastali su se britanska premijerka Theresa Mary May, njemačka kanclerka Angela Dorothea Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron te zauzeli stav o Rusiji

Europska unija u međuvremenu je podržala britansku premijerku Theresu Mary May i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, koje sumnjiči Rusku Federaciju da je otrovala bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer na britanskom tlu, te najavila opoziv svojeg veleposlanika.

Prema stajalištu europskih čelnika, Ruska Federacija je “vrlo vjerojatno” odgovorna za napad nervnim otrovom u Ujedinjenom Kraljevsttvu. Smatraju da nema “drugog vjerojatnog objašnjenja” osim onoga da je za napad odgovorna Rusija.

Službena Moskva izrazila je žaljenje zbog takvih reakcija i odluka Europske unije.

“Svakako nam je žao. Rusija apsolutno i nedvosmisleno nije povezana sa slučajem ‘Skripalj'”, poručio je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Sergeyevič Peskov.

Upitan kako će reagirati Republika Hrvatska, hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da se u ponedjeljak sastaje državni vrh i da će “vidjeti kako pokazati solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom”. “Ovo je jedan ozbiljan politički problem koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovorajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja”, kaže Andrej Plenković.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske već je protjeralo ruske diplomate, a to se spremaju učiniti i druge europske države. Hrvatski državni vrh danas će razgovarati o tome kako se službeno postaviti prema Moskvi.

Upitan kako će reagirati Republika Hrvatska, premijer Andrej Plenković potvrdio je da će državni vrh “vidjeti kako pokazati solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske”.

“Ovo je ozbiljan politički problem, koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja”, kaže hrvatski premijer Andrej Plenković.

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kiarović čestitala je Vladimiru Vladimiroviču Putinu na pobjedi. Kolinda Grabar-Kitarović prošle je godine bila u službenom posjetu Ruskoj Federaciji. “Izražavam nadu kako će se Vaš uzvratni posjet Republici Hrvatskoj moći ostvariti u skoroj budućnosti”, kazala je hrvatska predsjednica u čestitki i dodala da za razvoj odnosa dviju država postoje dobri uvjeti i perspektiva.

U međuvremenu je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala ruskom predsjedniku Vladimiru Vladimiroviču Putinu na izbornoj pobjedi te ponovila poziv da posjeti Republiku Hrvatsku. I američki predsjednik Donald John Trump također je ruskom predsjedniku Vladimiru Vladimiroviču Putinu čestitao na njegovu opetovanom reizboru za predsjednika Ruske Federacije.

Dio europskih država, poput Italije, Grčke, Cipra i Austrije, ne želi eskalaciju u odnosima s Ruskom Federacijom i poziva na oprez, ali istodobno i izražava solidarnost s Ujedinjenim Kraljevsttvom Velike Britanije i Sjeverne Irske. Istovremeno su Sjedinjene Američke Države, Francuska, SR Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske osudile Rusku Federaciju za kemijski napad u Salisburyju, u Engleskoj. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari