Policija Republike Finske od Kraljevine Španjolske zaprimila uhidbeni nalog za odbjeglog lidera Katalonije, Carlesa Puigdemonta i Casamajóa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Finske priopćilo je danas da su od Vlade Kraljevine Španjolske primili međunarodni nalog za uhićenje izbjeglog bivšeg katalonskog separatističkog čelnika Carlesa Puigdemonta i Casamajóa koji se nalazi u posjeti toj nordijskoj zemlji.

Carles Puigdemont i Casamajó, koji se nalazi u egzilu u Kraljevini Belgiji, bio je pozvan u četvrtak na gostovanje u finskom Parlamentu, a u petak je održao govor na Helsinškom sveučilištu, navodi britanska novinska agencija Reuters.

Jedan od njegovih domaćina, parlamentarac Mikko Kärnä je kazao kako je predviđeno da Carles Puigdemont i Casamajó napusti Republiku Finsku u subotu poslijepodne te da ne zna gdje će se zaputiti.

Ako se vrati u Kraljevinu Španjolsku, Carlesu Puigdemontu i Casamajóu prijeti 25-godišnja kazna zatvorom zbog optužnice za pobunu i ulogu u prošlogodišnjem organiziranju ilegalnog referenduma o odcjepljenju pokrajine Katalonije od Kraljevine Španjolske

No, tvrdi da ga se, po njegovom mišljenju, “ne može izručiti Kraljevini Španjolskoj” čak i kad bi bio uhićen.

“Nije počinio nikakvo nasilje, a optužbe za pobunu su skandalozne”, kazao je Mikko Kärnä.

Jedan od Puigdemontovih domaćina u Finskoj, parlamentarac Mikko Kärnä je kazao kako je predviđeno da Carles Puigdemont i Casamajó napusti Republiku Finsku u subotu poslijepodne te da ne zna gdje će se zaputiti.

Ako se vrati u Kraljevinu Španjolsku, Carlesu Puigdemontu i Casamajóu prijeti 25-godišnja kazna zatvorom zbog optužnice za pobunu i ulogu u prošlogodišnjem organiziranju ilegalnog referenduma o odcjepljenju pokrajine Katalonije od Kraljevine Španjolske. (Theo Ljubić, Reuters)

Share This Article