Organizatori očekuju velik odaziv na prosvjed protiv Istanbulske konvencije; Benčić: Riječ je o maloj skupini ljudi

Ad

Vlada je jučer u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije i za tu su odluku bili svi ministri.

A tko će se odazvati na sutrašnji prosvjed protiv Istanbulske konvencije? Zašto je izazvala tolike sukobe u javnosti? Hoće li, ako bude donesena, odmah uslijediti prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se opozvala?

Na te teme u Poligrafu Hrvatskoga radija gostovali su Željka Markić iz inicijative „U ime obitelji”, Sandra Benčić iz Kuće ljudskih prava, Marija Lukačin iz inicijative „Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” i predsjednica Foruma žena SDP-a Karolina Leaković.

Marija Lukačin rekla je kako su prosvjed zapravo organizirali sami građani. Počet će se sutra u 11 sati na Trgu žrtava fašizma odakle će se krenuti prema Markovu trgu.

Benčić se ne slaže s tvrdnjom da Istanbulska konvencija izaziva prijepore u društvu, ustvrdivši da postoji dvotrećinski konsenzus. Iznijela je podatak da je istraživanje pokazalo da se samo 21 posto građana protivi ratifikaciji. Možemo reći da su svi ovi prijepori koji nastaju, izrežirani od strane organizacija kao što su U ime obitelji, tzv. Istina o istanbulskoj, Vigilare itd… Po prvi put se Crkva izravno umiješala u politički proces jučer kada je biskup Puljić rekao da će biti sankcija za one vjernike koji glasaju za ratifikaciju istanbulske, izjavila je Benčić.

Togonal ju je ispravio ponovivši rečenicu koju je izrekao mons. Puljić: “Oni koji su za rodnu ideologiju, sami se isključuju iz Crkve.” Benčić je nastavila tumačiti Papine enciklike i crkvena učenja. Ona tvrdi da je protiv Istanbulske konvencije jedna mala, mala skupina ljudi.

Željka Markić rekla je kako joj je zanimljivo čuti da se gospođa Benčić, koja je osporavala referendum o braku gdje su dvije trećine birača bile za zaštitu braka ka zajednice žene i muškarca, sada oslanja na HDZ-ovu anketu rađenu na uzorku od 600 ispitanika.

Izrazila je zadovoljstvo i tim podacima jer govore o konsenzusu u društvu po pitanju zaštite djece i žena od nasilja. Onaj dio koji je sporan, naglašava, su tri točke. Koncept roda koji sam kao pojam nije sporan, ali je sporno ono što nam daje međunarodno obvezujući dokument, a to je interpretacija rada koja će se morati primjenjivati na sve zakone. To je interpretacija koja govori da su rod i spol dvije datosti. Taj koncept se nameće, ne može ga se propitivati, Hrvatska ga je obavezna uvoditi u obrazovni sustav, u vjerske zajednice, kroz zakone. Druga sporna stvar je koliko će novca od 10 milijardi kuna doista otići žrtvama nasilja, istaknula je Markić.

Prema njenom mišljenju, u ovom pitanju nedostaje ozbiljna rasprava. Gospođa Benčić tumači nam što je rekao mons. Puljić… ono što sam ja shvatila je da je monsinjor rekao kako Sveta Stolica ima jasnu poziciju o rodnoj ideologiji – da je ona neprihvatljiva zato što odvaja biološku datost od roda.

Facebook Komentari