Donald Tusk kaže kako Europsko vijeće dijeli britansko stajalište po kojem je za napad nervnim otrovom odgovorna Rusija

Čelnici zemalja članica Europske Unije složili su se sa stajalištem Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske da iza napada nervnim otrovom u Engleskoj navjerojatnije stoji Ruska Federacija, objavio je danas predsjednik Europskog vijeća Donald Franciszek Tusk.

“Europsko vijeće se slaže s britanskom vladom da je Rusija vrlo vjerojatno odgovorna za napad u Salisburyju i da nema drugog vjerodostojnog objašnjenja”, napisao je u poruci na Twittteru Donald Franciszek Tusk.

Britanska premijerka Theresa Mary May je pojasnila EU čelnicima da je Rusija odgovorna za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May izvijestila je svoje kolege u Europskom vijeću tijekom radne večere o napadu nervnim otrovom na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju u Salisburyju, u Engleskoj.

Prije radne večere šefova država ili Vlada dvadeset i osam zemalja članica, sastali su se britanska premijerka Theresa Mary May, njemačka kanclerka Angela Dorothea Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

U priopćenju koje je nakon toga objavila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske također se kaže da nema drugog objašnenje doli da je za napad odgovorna Ruska Federacija.

Prije radne večere šefova država ili Vlada dvadeset i osam zemalja članica, sastali su se britanska premijerka Theresa Mary May, njemačka kanclerka Angela Dorothea Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

Britanska premijerka Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine.  U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Članovi hitnih službi Ujedinjenog Kraljevstva u specijalnim zelenim ABK odijelima rade na terenu iznad klupa gdje su muškarac i žena Boris i Julija Skripal, op.a.) pronađeni 4. ožujka ove godine u kritičnom stanju u trgovačkom centru The Maltings u Salisburyu

“Ujedinjeno Kraljevstvo kaže da ima ruskih špijunskih mreža koje organiziraju takve stvari kao u Salisburyju…. i kako bi bilo dobro da zajedno krenemo u akciju protiv njih”, rekao je jedan visoki diplomat EU-a. “Već su pristupili bilateralno državama EU-a glede tog pitanja i jučer je britanska premijerka Theresa Mary May više rekla o tome čelnicima EU-a”. Drugi diplomat je izjavio medijima da su neke države voljne nešto zajedno poduzeti kao reakciju na slučaj Skripal. To bi se moglo napraviti bilateralno izvan EU-a kako se ne bi vršio preveliki pritisak na članice koje su zabrinute za svoje veze s Moskvom, dodao je, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Jedan britanski dužnosnik potvrdio je da London želi raditi sa skupinama zemalja na dijeljenju obavještajnih podataka glede ruskih i špijunskih mreža drugih zemalja, koje nisu članice EU i NATO-a.  (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari