Američki predsjednik izabrao je “jastreba” Johna Boltona za novog savjetnika za nacionalnu sigurnost

“Još jedan u nizu onih skupova G7 gdje ostale zemlje čekaju da im SAD bude bankar. Predsjednik im jasno govori da je s time gotovo”, rekao je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Robert Bolton

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump ponovno je “prodrmao” svoj vanjskopolitički tim, zamijenivši generala H.R. McMastera kao savjetnika za nacionalnu sigurnost s Johnom Robertom Boltonom, »jastrebom« koji je zagovarao upotrebu vojne sile protiv sjeverne DNR Koreje i Islamske Republike Iran.

Odluka, objavljena na Tweeteru i u priopćenju Bijele kuće, dolazi manje od tjedan dana od smjene državnog tajnika Rexa Waynea Tillersona kojeg će zamijeniti direktor CIA-e Michael Richard Mike Pompeo.

Američki predsjednik Donald John Trump se i dalje nada da može popraviti odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom

Promjena najbližih suradnika pokazuje da se Donald John Trump, na dužnosti četrnaest mjeseci, okružuje ljudima koji se više slažu s njegovim stajalištima i koji će vjerojatno voditi tvrđu vanjsku politiku.

Što će to značiti za najavljeni susret Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Una zasad je nepoznato. Dvojica lidera trebala bi se sastati do kraja svibnja ove godine, a točno vrijeme i mjesto još nisu određeni.

Imenovanje Johna Roberta Boltona moglo bi osuditi na propast ionako ugroženi nuklearni sporazum s Islamskom Republikom Iran. Moglo bi dovesti i do nesuglasica s Donaldom Johnom Trumpom oko toga koliko treba biti oštar prema Ruskoj Federaciji. Američki predsjednik Donald John Trump se i dalje nada da može popraviti odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

John Robert Bolton je 11. siječnja ove godine na Tweereru napisao da istječe vrijeme za zaustavljanje sjevernokorejskog nuklearnog programa. »Moramo razmisliti o vrlo nepopularnom izboru upotrebe vojne sile kako bi ih onemogućili«, napisao je.

John Robert Bolton (69) politički je analitičar televizijske mreže Fox koji je razmišljao i o tome da se natječe za republikansku predsjedničku nominaciju 2016. godine. Poznat je političar u Washingtonu s prilično čvrstim stajalištima o brojnim globalnim izazovima.

Bolton je 11. siječnja ove godine na Tweereru napisao da istječe vrijeme za zaustavljanje sjevernokorejskog nuklearnog programa. »Moramo razmisliti o vrlo nepopularnom izboru upotrebe vojne sile kako bi ih onemogućili«, napisao je.

Američki Lt. General H.R. McMaster

U vrijeme kada je Donald John Trump prijetio povlačenjem iz iranskog nuklearnog sporazuma, osim ako Europa ne pristane na njegovu izmjenu, John Robert Bolton je twitao da sporazum »treba ukinuti«.

Također je pozvao na »učinkovite protumjere u cyber ratu koji vodi Rusija«.

Hoće li John Robert Bolton, američki veleposlanik pri UN-u u mandatu bivšeg predsjednika Georgea Walkena Busha, biti u stanju odustati od svojih stajališta, tema je kojom su se analitičari bavili otkako se našao na Trumpovu radaru. Njegovo imenovanje ne zahtjeva potvrdu u Senatu.

John Robert Bolton (69) politički je analitičar televizijske mreže Fox koji je razmišljao i o tome da se natječe za republikansku predsjedničku nominaciju 2016. godine. Poznat je političar u Washingtonu s prilično čvrstim stajalištima o brojnim globalnim izazovima.

John Robert Bolton je u razgovoru za Fox News rekao da su njegove izjave o raznim pitanjima »iza njega« i da će biti iskren prema predsjedniku i izložiti mu sve moguće opcije.

»Važno je ono što kaže predsjednik i savjeti koje ću mu davati«, rekao je John Robert Bolton.

(Theo Ljubić, FOX News)

Facebook Komentari