Plenković i jastuk na koji se mogu osloniti: Želim imati što više unisoni stav kluba HDZ-a. Vidjet ćemo hoće li biti kolega koji će biti protiv…

Premijer Andrej Plenković danas je pri dolasku u Bruxelles, a uoči sastanka Europske pučke stranke, koja se održava prije sastanka Europskog vijeća, komentirao novinarima aktualne događaje u Hrvatskoj.

Premijer je u Bruxelles otputovao neposredno nakon sjednice Vlade koja je u Hrvatski sabor uputila prijedlog zakona o potvrđivanju tzv. Istanbulske konvencije, zajedno s interpretativnom izjavom.

“Dojmovi o sjednici Vlade i Istanbulskoj konvenciji? Mislim da je taj fenomen nasilja nad ženama i u obitelji zaista grozan ne samo u Hrvatskoj nego globalno. Dokument je nastao prije desetak godina i sve Vlade su u kontinuitetu sudjelovale u tom procesu. Taj dokument je najširi konsenzus da se suzbije nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Čuli smo zabrinutost dijela društva, stoga smo u interpretativnoj izjavi na pravi način otklonili strahove i zabrinutosti”, kazao je Plenković i dodao da smatra da je Konvencija u skladu s Ustavom.

“Učinit ću sve da svim članicama i članovima HDZ-a i simpatizerima stranke pojasnimo zašto idemo u ovaj proces”, kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li tolerirati da neki zastupnici HDZ-a ne glasuju za ratifikaciju po uzoru na neka glasovanja u Europskom parlamentu kazao je da su to dvije drugačije situacije.

“Velika je razlika između glasovanja u EP i onoga što imamo danas u Saboru. Ono što je pred Saborom je zakonski akt o potvrđivanju međunarodnog ugovora. Želim imati što više unisoni stav kluba HDZ-a. Vidjet ćemo hoće li biti kolega koji će biti protiv…”, kazao je Plenković i dodao da je interpretativna izjava “jastuk na koji se mogu nasloniti”.

“Pozivam šefa SDP-a čija stranka 3 godine nije prstom mrdnula da ratificira Konvenciju, da malo prouči zakon i upozna se što je smisao interpretativnih izjava u međunarodnim dokumentima i da u konačnici preuzme političku odgovornost na ozbiljan način. Ovakav način politike je više na dosjetkama”, rekao je Andrej Pleković komentirajući Bernardićev današnji istup tijekom kojega je izjavu nazvao bezvrijednim komadom papira, prenosi N1.

Proljetni summit

Podsjetimo, čelnici zemalja članica EU-a okupljaju se danas u Bruxellesu gdje će sudjelovati na proljetnom summitu na kojem će, između ostaloga, razgovarati o trgovini i američkim carinama na čelik i aluminij, o ekonomskoj situaciji u EU-u, o oporezivanju multinacionalih internetskih kompanija, odnosima s Rusijom i Turskom.

Na dnevnom redu je također i Brexit, pripreme za summit EU-zapadni Balkan u svibnju u Sofiji, a predviđen je i zaseban summit 19 šefova država ili vlada eurozone, koji će razgovarati o dugoročnim reformama ekonomske i monetarne unije.

Summit počinje u četvrtak popodne. Nakon tradicionalnog govora predsjednika Europskog parlamenta, koji se uoči svakog summita obraća čelnicima zemalja članica, započinje rasprava o trgovinskim pitanjima, odnosno o američkoj odluci o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.., piše N1.

Bernardić: SDP je za Istanbulsku konvenciju, Interpretativna izjava je bezvrijedan pamflet

Vrdoljak: Zadovoljni smo što je HNS ubrzao ratifikaciju Istanbulske konvencije

Facebook Komentari