Izraelske obrambene snage objavile javnosti povjerljive snimke napada na sirijski nuklearni reaktor 2007. god.

Država Izrael je prvi put priznala da je njihovo ratno zrakoplovstvo – Zroa HaAvir VeHahalal – 2007. godine bombardiralo navodni sirijski nuklearni reaktor, ustvrdivši kako bi taj napad trebao biti upozorenje iranskoj Republici Iran da mu neće biti dopušteno razviti nuklearno napadno i strategijsko oružje. 

Izraelske obrambene snage objavile su ranije povjerljive snimke iz zrakoplova, fotografije i obavještajne dokumente o svom zračnom napadu 6. rujna 2007. godine na postrojenje Al-Kubar u blizini Deir al-Zora, na istoku Sirijske Arapske Republike.

Yisrael Katz, obavještajni ministar Države Izrael, na svom Twitter profilu je napisao: “Operacija (iz 2007.) i njezin uspjeh jasno su pokazali kako Izrael neće nikad dopustiti da nuklearno oružje bude u rukama onih koji prijete njegovom postojanju – Sirije tada, Irana danas”.

Reaktor izgrađen uz pomoć komunističke sjeverne DNR Koreje

U tim dokumentima se tvrdi da je reaktor izgrađen uz pomoć DNR Koreje i da bi za nekoliko mjeseci počeo s radom. Britanska novinska agencija Reuters nije još uspio potvrditi te tvrdnje.

Ovo otkriće Države Izrael dolazi nakon što je premijer te države Benjamin “Bibi” Netanyahu posljednjih mjeseci nekoliko puta tražio od Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice da zauzmu čvršći stav protiv Islamske Republike Iran i njene saveznice Sirijske Arapske Republike.


Yisrael Katz, obavještajni ministar Države Izrael, na svom Twitter profilu je napisao: “Operacija (iz 2007.) i njezin uspjeh jasno su pokazali kako Izrael neće nikad dopustiti da nuklearno oružje bude u rukama onih koji prijete njegovom postojanju – Sirije tada, Irana danas”.

Bačeno osamnaest tona bombi

Izraelsko ministarstvo obrane je u detalje opisalo događaje uoči noći između 5. i 6. rujna 2007. godine kad je osam borbenih zrakoplova F-16 i F-15s izvršilo misiju nakon polijetanja iz zračnih baza Ramon i Hatzerim. Na metu napada je bačeno osamnaest tona bombi.

Bivši američki predsjednik George Walken Bush je u svojim memoarima iz 2010. godine otkrio da je razgovarao s tadašnjim izraelskim premijerom Ehudom Olmertom o sirijskom postrojenju prije no što je uništeno, no da mu nije dao zeleno svjetlo za napad.

Zamjenik savjetnika tadašnjeg američkog predsjednika Georga Walkena Busha za sigurnost i diplomat, James Franklin Jeffrey je u srijedu rekao kako je bivši predsjednik bio “apsolutno pun podrške” za taj čin.

Izraelsko ministarstvo obrane je u detalje opisalo događaje uoči noći između 5. i 6. rujna 2007. godine kad je osam borbenih zrakoplova F-16 i F-15s izvršilo misiju nakon polijetanja iz zračnih baza Ramon i Hatzerim.

“Razjasnio je da smo veoma sretni što se tim događajem uklonila ta prijetnja te da će Sjedinjene Američke Države stajati uz Državu Izrael ako im iz te situacije nastanu nove prijetnje, točka”, poručio je James Franklin Jeffrey za izraelski vojni radio Army Radio – Galei Tzahal (גלי צה”ל‎) u Državi Izrael znan i kao Galatz.

Sirijska Arapska Republika, potpisnica Sporazuma o ograničavanju nuklearnog oružja iz 1970. godine, odbacila je da je napadnuto mjesto bilo nuklearni reaktor, kao i da je Damask ikada razvijao nuklearno oružje u suradnji sa sjevernom DNR Korejom. (Theo Ljubić, Army Radio – Galei Tzahal)

Share This Article